Landelijke primeur in Zuilichem

Het experiment met fijnstofreductie-systemen op de School met de Bijbel in Zuilichem is van start gegaan. Hiermee is het de eerste school in Nederland dat een half jaar lang gaat meten hoe groot de afname van fijnstof is bij de school.

Zuilichem - Vanaf de ingebruikstelling gaat de installatie zes maanden lang bij de basisschool haar werk doen. Deze maanden zijn volgens OFN nodig om voldoende effect te kunnen zien. Hans van Leerdam, schooldirecteur: "Deze testcase past precies in ons streven om duurzaamheid te bevorderen. Niemand kan toch tegen schonere lucht zijn. We weten niet of het werkt, dus wij kijken vol belangstelling naar het effect van deze installaties."

Fijnstof komt in de lucht bijvoorbeeld als uitstoot van auto's, vooral bij optrekken en afremmen. De school staat bekend om haar duurzaamheidsaanpak en in het bestuursakkoord van de gemeente Zaltbommel neemt duurzaamheid een belangrijke plaats in. Het doel van de gemeente is de leefbaarheid in de wijken te verbeteren.

Innovatieve bedrijven, zoals in dit geval OFN en haar partner StaticAir, zijn welkom om innovaties in de praktijk te testen. Wethouder Willem Posthouwer: "Zo profiteren we in de gemeente als eerste van de duurzaamheidseffecten en krijgen de bedrijven de kans om ideeën in de praktijk te testen en te demonstreren.

Meer berichten