"Net die speciale auto vinden, met het glimmende chroom, het oude leer wat je ruikt. Dat is voor John het avontuur."
"Net die speciale auto vinden, met het glimmende chroom, het oude leer wat je ruikt. Dat is voor John het avontuur." (Foto: )

Jeugdige oldtimer en jonge retro-look

Op zoek naar bijzondere verhalen, die oud & nieuw samen brengen komen we langs de dijk in Poederoijen terecht in de schitterende oude woonboerderij van John en Anke van Wendel de Joode. Een bijzondere plaats waar de liefde voor klassieke auto's van de muren spat.

Door Marielle Pelle

POEDEROIJEN - Als ik op de oude deel binnen stap, komt de lucht van olie en benzine me tegemoet, een lucht die het hart van een menig autoliefhebber al sneller doet kloppen. Bij het zien van de mooie collectie die John in zijn achterhuis heeft staan, gaat het hart van elke autoliefhebber sneller kloppen. Een Cadillac uit 1956, een Datsun uit 1969, een Mustang en heel veel onderdelen voor klassieke auto's. De auto's staan er voor de verkoop, maar elke auto heeft een verhaal.

John was een jaar of 17 en sleutelde al aan klassieke auto's en die liefde is nooit overgegaan. Als jongeman van 19 jaar ging hij al op reis naar de USA, op zoek naar bijzondere pareltjes. Een aantal jaren later was het dat een Amerikaan bij hem binnenstapte, in zijn toenmalige werkplaats in Nieuwendijk.

Ze raakten aan de praat en nu ruim 25 jaar later is er nog steeds contact. John reist een paar keer per jaar naar Amerika om daar op zoek te gaan naar bijzondere klassiekers.

"Het mooiste voor John is het vinden van die auto's", vertelt zijn vrouw Anke. "Net die speciale auto vinden, met het glimmende chroom, het oude leer wat je ruikt. Dat is voor John het avontuur."

"Als er dan een container aan komt in Nederland, denk ik; o help wat is dit! Alles is kapot, maar met ruim 25 jaar ervaring weet hij er elke keer weer iets moois van te maken." John lacht en zegt: "Ik heb iets met oud en als het dan ook lukt om er geld mee te verdienen is het helemaal mooi!"

Anke is zelf ook een autoliefhebber, ze heeft een speciale passie voor cabrio's. "Ik hecht me aan een auto", vertelt Anke, "dus ik koop zelf mijn eigen auto, want als John hem koopt, dan zou hij hem zo onder mijn bips weer verkopen. Een auto is voor mij alles waard. Ik heb afgelopen 25 jaar ook maar 4 auto's gehad, maar altijd een cabrio." Anke rijdt nu een Volkwagen New Beetle Cabrio en met deze kever van bouwjaar 2008 heeft zij dus de jongste auto van het wagenpark.

Daarnaast showt John een bijzondere Cadillac Eldorado Biarritz uit 1956, als oudste auto in hun wagenpark. Hij ging deze unieke klassieker voor een klant uit Parijs in Michigan in de USA halen. Deze auto was nog zo gaaf, dat hij alleen in een container naar Europa kwam.

Afgelopen jaren was hij in Parijs in bezit van een verzamelaar en diende hij als trouwauto. Momenteel is de eigenaar wat aan het wisselen in zijn aanbod voor trouwauto's dus is de bijzondere Cadillac weer naar Poederoijen gekomen en mag hij op zoek naar een nieuwe liefhebber voor deze klassieker.

Meer berichten