Foto:

Nog nooit zoveel leden gehad als nu

Het jaar 2018 is voor Gym- en Turnvereniging Ammerzoden een speciaal jaar. Met een show door 180 leden van 4 tot 17 jaar, werd het dertig jarig bestaan groots gevierd.

door Mieke Boelen

AMMERZODEN - Marion Kooijman nam dertig jaar geleden het initiatief om Gym- en Turnvereniging Ammerzoden (GTV) op te richten en het is voor de 52-jarige gymlerares, zoals ze zelf zegt: "Nog steeds mijn lust en mijn leven. Het geeft me veel energie en je ziet in kinderen vaak dingen terug van ouders die lid zijn geweest."

Het gaat de Ammerzodense vereniging voor de wind. "We hebben nog nooit zoveel leden gehad als nu. Er zijn vijftig jongens bij en het jongste lid is Valerie van Zon van vier jaar. Het is heel bijzonder dat het vooral jeugd is die even een 'uitstapje' maakt naar voetbal en terug komt."

Kooijman benadrukt: "Bewegen blijft belangrijk en turnen is de basis voor alle sporten, zeker als je op jonge leeftijd begint. Het is belangrijker dan vroeger, want toen ging huppelen en hinkelen automatisch, maar nu zijn de duimen goed ontwikkeld en moeten allerlei bewegingen worden aangeleerd. Over bankjes springen en klimmen is vooral voor jongens supergoed."

Dorethé van Zon kan er over meepraten, want haar vier zonen zaten met plezier op de turnclub. De zesjarige Viggo is er nog steeds bij en nu ook dochter Valerie van vier jaar. "Toen Valerie twee was, ging ze al mee kijken en vond het direct leuk. Iedere dag vraagt ze wanneer ze mag turnen, trekt haar pakje thuis aan en doet dingen die ze leert. Na het turnen is ze zó moe, dat ze zelf naar bed wil." Haar dochter volgt aandachtig het gesprek en geeft aan dat ze het allemaal boeiend vindt, 'vooral de tumbling baan.' Volgens Van Zon is turnen goed voor het zelfvertrouwen en de houding. "Vooral bij het genummerde gele lijnenspel, waarbij ze snel moeten schakelen. Daar is goed over nagedacht, want de strijd van de kinderen onderling is stoer."

Met enthousiasme vertelt Kooijman, als oudste lid van het bestuur, over haar succesvolle vereniging. "Kinderen vanaf drieëneenhalf mogen er bij, maar moeten wel luiervrij zijn. Je kunt aan de motoriek, lenigheid en kracht al direct zien of ze goed zijn in turnen. In de recreantenles worden ze geselecteerd voor Jong Talent en vervolgens naar de wedstrijdgroep, waar ze met meer trainingen aan wedstrijden door heel het land mee kunnen doen, zelfs tot Nederlands topniveau."

Behalve de reguliere gymlessen geeft GTV free running les. "Dat is op dit moment helemaal hot. Het is een spectaculaire sport waarbij je zo snel mogelijk verplaatst over en met obstakels bijvoorbeeld muren, daken, railings en palen. Wij doen dat in de zaal met een trampoline erbij en dan tegen de muur klimmen", zegt Kooijman die zich niet alleen voor GTV, maar ook voor SamenLoop voor Hoop optimaal inzet. "Met vrijwilligers organiseren we weer SamenLoop voor Hoop op 6 en 7 juni in 2020."

Meer berichten