Foto:

Rotac' 82 zoekt jeugdspelers

Tafeltennis; iedereen heeft tijdens de vakantie wel eens een batje ter hand genomen. In Rossum staat de gezelligheid hoog in het vaandel. Toch is competitie spelen en winnen, op welk niveau dan ook, hartstikke leuk. De Rossumse Tafeltennis Club, kortweg Rotac, heeft een vaste kern die het kleine balletje met regelmaat fanatiek over de tafel slaat. Maar er is jeugd nodig voor de vereniging om het bestaansrecht te behouden.

Door Jetty Duister

ZALTBOMMEL - Voorzitter Anita Leemans (46) was er kort na de oprichting in 1982 al bij. Haar hele jeugd heeft ze bij de club doorgebracht. "Toen ik een jaartje of twintig was, ben ik gestopt. Je begint met een studie en er komen vriendjes. Eind 2005 kwam ik mijn oude trainer Wim Dubach tegen. Hij nodigde mij, als spelend clublid, uit voor het toen traditionele invitatietoernooi met Nieuwjaar. Ik was de introducé. Op deze manier leden werven werkte toen, want ik schreef me later in als lid en ben dat nog steeds. Zes jaar geleden werd ik vicevoorzitter en nu ben ik al weer een tijdje voorzitter." Het bestuur is op zoek naar een vorm waardoor kinderen geënthousiasmeerd kunnen worden om te gaan tafeltennissen.

Bij de oprichting hadden vooral oud-voetballers interesse. Door blessures konden zij niet meer op het gras spelen en tafeltennis bleek een prima alternatief. Ook als tweede sport was het een goede toevoeging. Het balgevoel en de motoriek is bepalend voor de beleving van de sport. Dat was toen en dat is nog steeds zo, weet de voorzitter. "We hebben nu rond de 35 leden. Het aantal senioren blijft stabiel. Bij de jeugd wisselt het erg. De meesten gaan voetballen of basketballen. Die competities zijn op zaterdag en daarom is tafeltennis, ook als tweede sport, lastig. Wij zijn de enige tafeltennisvereniging in De Bommelerwaard die nog jeugdleden heeft. De vijver waarin we vissen is groot, maar hoe we de jongeren kunnen 'vangen' weten we niet echt. Dat de reisafstand een belemmering kan zijn, is een gegeven. Misschien dat er daardoor kinderen uit de gemeente Zaltbommel naar TTV Rally in Wijk en Aalburg gaan? We hebben eerder meegedaan aan het sportstimuleringsproject Sjors Sportief van de gemeenten Zaltbommel en Maasdriel. Dan heb je drie of vier aanmeldingen en mag je blij zijn als één kindje lid wordt. Hoe lang die dan blijft is de volgende vraag." Rotac'82 moet dus op zoek naar een frisse verbindende schakel.

Zou Wim Dubach dat kunnen zijn? Deze Rossummer is de gediplomeerde clubtrainer die zelf lid is. Hij was zelfs de trainer van Leemans. "We noemen hem niet voor niks Mister Rotac! Wim zorgt, naast de trainingen, voor alles. Dat gaat van nieuw rubber op de batjes tot ballen. En dat alles volgens de laatste normen, want hij houdt alle ontwikkelingen bij. Zijn liefde voor tafeltennis gaat ver. De trainer heeft zijn dochter vernoemd naar een beroemde tafeltennisster. Wim heeft de ware passie voor de sport, het enthousiasme om mensen te inspireren én het vermogen de techniek van het spel over te brengen. Voorzitter Leemans speelt zelf in de vrijdagavond competitie. Het gaat er gemoedelijk aan toe en na de wedstrijd volgt de derde helft. "Dat moet kunnen. We doen aan breedtesport. De diversiteit van onze leden is groot. De jongste is 7 en de oudste 79 en die speelt nog competitie. Voor de jeugdleden lukt dat niet omdat er te weinig kinderen zijn. Alleen trainen is een beetje saai, daar willen we dus iets aan doen. De zaal is toegankelijk voor rolstoelers en onze trainer kan mensen met een beperking extra uitleg geven. Tafeltennis is een sport waarbij de fijne motoriek aangesproken wordt en dat is moeilijker dan het lijkt. Feit is wel dat een betere snelle motoriek ook op oudere leeftijd een gunstig effect heeft op het beweegapparaat. Bewegen! Dat staat voorop voor iedereen.

Rotac is aangesloten bij de NTTB – district Zuid West Brabant. Iedereen kan meedoen volgens de voorzitter: "We proberen het zowel financieel als sportief laagdrempelig te houden. De contributie voor jeugdleden is 6 euro per maand. De schoenen moet je zelf kopen, maar het materiaal uit de tas van trainer Wim is beschikbaar. Met vier seniorenteams spelen we fanatiek 20 wedstrijden in het voor- en najaar. Aan de hand van de NTTB ranking, die houden de individuele scores bij, maakt het bestuur een teamindeling op ieders niveau. Anders gaat de lol er een beetje af voor zowel ons als de tegenstanders. De leukste tafeltennisvereniging uit de regio. Dat staat met grote letters op de website van Rotac'82. Hoezo? Dat zou je moeten ervaren. Trainer Wim en voorzitter Anita zijn al jaren betrokken bij de club uit Rossum. En ze zijn niet de enigen. Er moet dus iets bijzonder te beleven zijn in het dorpshuis De Parel. Hoe vestig je extra aandacht op jouw club? "Met drie vrouwen en één man in het bestuur zijn we super gemotiveerd. Een interview als dit doen we dan ook graag. Wie weet biedt het ons kansen. Een paar jaar geleden hebben we met tools van de tafeltennisbond clinics gegeven op de basisscholen. Een goede slogan? Kinderen enthousiast maken? Het blijft lastig. Dat geldt niet alleen voor ons. We horen dat landelijk hetzelfde probleem speelt. Sporten is leuk en belangrijk. Als ouders moet je daaraan bijdragen en ik heb de indruk dat men daar steeds minder energie in steekt." Met wat extra inspanning lukt dat vast. Voor ouders die de uitdaging aan willen gaan: de jeugdtrainingen zijn op donderdagavond van 19.00 – 20.00 in De Parel in Rossum. Ieder potentiële tafeltennisser mag een maandlang gratis meetrainen.

Kijk voor meer informatie op de site www.rotac82.nl, Facebook of Twitter.

Meer berichten