De laatste voorbereidingen zijn in volle gang. De vrijwilligers zijn enthousiast. Dus dat komt goed! Op naar editie 25.
De laatste voorbereidingen zijn in volle gang. De vrijwilligers zijn enthousiast. Dus dat komt goed! Op naar editie 25. (Foto: Ad de Visser)

25e Powerhouse Sport Awards!

Wat kleinschalig begon, is uitgegroeid tot een sportevenement van formaat, breed gedragen in de regio en zelfs ver daarbuiten. In december was het zaak voor sporters en verenigingsbestuurders om de verschillende inboxen scherp in de gaten te houden. Het kan namelijk zo maar zijn dat hun sportieve successen van de afgelopen 12 maanden zijn opgevallen bij de organisatie van de regionale sportverkiezingen.

door Jetty Duister

Veen - Wie op de longlist stond, ontving een uitnodiging van Stichting Powerhouse Sport om een enquête in te vullen. Inmiddels zijn de 35 nominaties de sportverkiezingen over 2018 bekend. Iedereen heeft zijn of haar de uitnodiging voor het gala mogen ontvangen.

Appels en peren
De afgelopen weken kwamen appels en peren vaak voorbij als het ging om het vergelijken van sporters voor de nominaties van het NOC*NSF Sportgala. Ook de vrijwilligers van de Powerhouse Sport Awards weten wat keuzestress inhoudt. Natuurlijk kunnen winnaars hun prestaties het hele jaar door melden, maar de 'doe maar gewoon'-mentaliteit zit in Nederland het pochen over je kunnen soms een beetje in de weg. Voorzitter Jetty Duister struint daarom het hele jaar de sportmedia af op zoek naar die toppers. Kranten worden uitgeplozen, berichten uitgeknipt en gearchiveerd in een jaarboek. Heel ouderwets, maar altijd zinvol om na een paar maanden de juiste herinnering aan een prima sportprestatie en die kampioenen op te roepen. Daarnaast speelt de facebookpagina van de stichting een grote rol. Dagelijks is Duister in de weer om berichten te vinden en te delen met alle sportliefhebbers. Ruim 1.500 mensen volgen dat. Ook wordt de hulp van de verschillende sportbonden en ervaringsdeskundigen ingeroepen als de puntjes op de 'i' gezet moeten worden. En er wordt contact gezocht met de sporters. Zij ontvangen een enquête. Hun persoonlijke input geeft uiteindelijk het meest juiste beeld weer voor de samenstelling van de shortlist. Maar, het blijven appels en peren die vergeleken moeten worden. Dat geldt deze week in het bijzonder voor de ruim twintig juryleden die nu aan zet zijn.

Sport verbindt
Steeds vaker wordt bewegen gepromoot. De breedtesport wordt draaiende gehouden door de sportverenigingen en hun vrijwilligers. De gemeenten Aalburg, Werkendam, Woudrichem, Altena, Heusden, Waalwijk en Zaltbommel herbergen honderden verenigingen. Ieder weekeinde worden er competities gespeeld. Wie boven het maaiveld uitkomt qua prestatie krijgt een plek op de socials van de stichting. Het niveau is sterk wisselend; dat kan van district tot deelname aan de Olympische Spelen zijn. Wie zich in de historie van de verkiezingen verdiept, zal zich verbazen over het enorme talent dat is voortgekomen en nog gaat volgen in deze gemeenten. Niet alleen sportkijkers, -lezers en actievelingen hebben daar kennis mee kunnen maken. Ook beleidsmedewerkers en gemeentebestuurders zijn een schakel in het geheel. Zo maken de wethouder van sport van de gemeente Zaltbommel, Kees Zondag, en turncoach Femke Rooijens dit keer deel uit van de jurycommissie. Leerlingen van het Prinsentuin college uit Andel zullen weer prachtige bloemarrangementen maken voor feestzaal. Ondernemers steunen de organisatie en vrijwilligers steken de handen uit de mouwen op 11 januari. Als aanstaande vrijdagavond de zaal volloopt, begint de beleving. Dan voel je dat sport verbindt.

En de winnaars zijn…
De diversiteit van sporten en haar beoefenaars, al dan niet met een beperking, en het hoge prestatieniveau van de genomineerden is hoog. Juryleden zullen 'zweten'. 35 genomineerden in zeven categorieën. Dat wordt wikken en wegen, maar het komt goed, want tijdens alle voorgaande edities zijn de winnaars gehuldigd. Awardwinners van toen zijn jurylid, zoals Pieter-Jan van Eck uit Nieuwaal, zilveren medaille winnaar WK inlineskaten 2006. Hij werd daarna Powerhouse Sportman van het jaar; een kenner dus die de appels met peren-uitdaging aangaat. De categorieën? Sportman, -vrouw en -ploeg en dat voor junioren en senioren én de Masters. Die laatste groep is er pas een paar jaar. De organisatie las steeds vaker over kampioenen die in de 'plus' klasse uitkwamen. Deze award is dan ook bedoelt om ouderen te inspireren te blijven bewegen of daaraan te beginnen.

Sporthistorie
In de woordenwolk van het Plan tot Ondersteuning op de site staan termen zoals: uniek, grensoverschrijdend, ongebonden, waardering, herkenning, passie voor sport en eeuwige roem. De vrijwilligers zijn er hartstikke trots op. Ze zijn nu bezig met de laatste loodjes van voorbereidingen. 2019 wordt een memorabel jaar. Niet alleen voor de organisatie maar ook voor de genomineerden. Het zilveren jubileum wordt gevierd in d'Alburcht in Wijk en Aalburg. De kanshebbers op de titels van 2018 vertegenwoordigen de sportprestaties van 174.000 inwoners van zes gemeenten. In de statistieken voert Wielrenster Marianne Vos uit Babyloniënbroek de lijst aan van 'Meest Award winnende individuele sporter'. De meeste nominaties tot nog toe kreeg amazone Marlies van Baalen uit Brakel. Vooral de sporters komen in de spotlights te staan, maar er is ook entertainment. Topzangeres Judy Blank, brassband kwartet 'Oefening en Uitspanning' en UrbanStylz treden op. Om 23.00 uur op de 11e januari zijn er 726 nominaties bekendgemaakt in die vijfentwintig edities. Hoeveel verschillende sporten (tot nu toe 52), ploegen (221) en individuele sporters (470) erbij komen moet nog worden afgewacht.

Voor wie het volgen wil, ga naar de facebookpagina of www.powerhouse-sportawards.nl.

Meer berichten