Evi van Zanten (14) wilde iets doen voor een goed doel. Ze bedacht en organiseerde zelf een actie om cadeaus te geven aan kinderen in het ziekenhuis.
Evi van Zanten (14) wilde iets doen voor een goed doel. Ze bedacht en organiseerde zelf een actie om cadeaus te geven aan kinderen in het ziekenhuis. (Foto: )

Evi geeft kinderen in het ziekenhuis een écht cadeau

Evi van Zanten is pas 14 jaar en bedacht dat ze met kerst iets wilde doen voor een goed doel. Ze bedacht zelf een plan en ging aan de slag.

door Marielle Pelle

Brakel - Bij haar ouders aan de keukentafel vertelt de 14-jarige Evi over haar inzamelingsactie die ze enkele weken geleden hield. Het was half december en ze wilde graag iets doen voor een goed doel. "Er zijn zoveel doelen, dat ik moeilijk vond om te kiezen", vertelt de enthousiaste Evi. "Maar ik wilde graag iets voor kinderen doen."

Jeroen Bosch Ziekenhuis
Zonder twijfel stuurde ze een mail naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch. Al snel kreeg ze een positieve reactie met het voorstel van het ziekenhuis om het te bestemmen voor kinderen op de dag-opname die een EEG moeten ondergaan. Een spannende ingreep waarbij kinderen wel een cadeautje verdienen.

'Dit is echt Evi'
Ze ging voortvarend aan de slag en maakte een flyer die ze verspreide op scholengemeenschap De Keyzer in Tilburg, waar ze zelf in het tweede leerjaar zit. Dat werd positief ontvangen, docenten doneerde en de inhoud van het fooienpotje in de schoolkantine was voor haar project bestemd. Verder vertelde ze over haar plan tegen familie, buren en belde aan bij mensen in de straat. Door iedereen werd haar plan positief ontvangen en binnen enkele dagen was er een flink bedrag bij elkaar.

Haar moeder hoort het glimlachend aan en zegt: "Dit is echt Evi hoor, ze heeft het zelf bedacht. Ze vertelde ons pas van haar plannen, toen ze reactie terug kreeg van het ziekenhuis en de plannen concreet werden. Alle eerste contacten heeft ze zelf gelegd en uitgevoerd."

Cadeautjes kopen
Evi praat enthousiast verder, want nu komt ze bij een van de leukste onderdelen van de actie: Ze mocht van het ingezamelde geld cadeautjes gaan kopen. Stralend vertelt ze dat ze wel bijna drie karren vol met cadeaus kon kopen voor de kinderen. Thuis heeft ze alles op haar bed uitgestald, een muziekje opgezet en heeft ze alles in feestelijk papier ingepakt. Haar oudere zus begint te lachen en zegt: "Evi was zo enthousiast aan het knippen, inpakken en plakken, dat ze in haar enthousiasme zelfs het snoertje van haar muziekoortjes doorknipte."

Grote hoeveelheid
Evi nam zelf weer contact op met het ziekenhuis en maakte de afspraak om de cadeautjes te komen brengen. Er waren meerdere rolstoelen nodig om alle tassen met cadeaus op de kinder-dagbehandeling te krijgen. Evi's ogen glimmen als ze vertelt hoe verbaasd de mensen op de afdeling waren. "Ze dachten dat er een paar cadeautjes kwamen, maar zo'n grote hoeveelheid hadden ze niet verwacht!" Trots kijkt Evi me aan en zegt: "Normaal kregen de kinderen een kleurplaat, komende weken krijgen ze een cadeautjes!"

Volgend jaar
Samen met Evi blik ik terug op deze actie, die ze in een krappe drie weken tijd organiseerde. "Het leukste was de cadeautjes kopen", vertelt ze, "En het overhandigen in het ziekenhuis, dat gaf echt een dankbaar gevoel." Ik ben benieuwd wat ze het moeilijkste of lastigste vond in het geheel. Ze kijkt me verbaasd aan en zegt" "Oh, niets!" Ze vertelt me dat ze eigenlijk al aan het denken is hoe en op welke manier ze volgend jaar iets kan betekenen.

Meer berichten