De jongste en oudste vrijwilliger werken samen als kassa-dienst. Over de toonbank gaan veel oude spullen die op weg gaan naar een nieuwe bestemming. Foto: Marielle Pelle
De jongste en oudste vrijwilliger werken samen als kassa-dienst. Over de toonbank gaan veel oude spullen die op weg gaan naar een nieuwe bestemming. Foto: Marielle Pelle

Oude spullen krijgen een nieuw leven

Niet alleen mensen willen een nieuwe kans, ook spullen! We gingen op bezoek bij de kringloopwinkel De Spullewaard in Pand 9 in Zaltbommel. Een plaats waar oude spullen wachten op een koper die er nieuwe kansen in ziet.

door Marielle Pelle

Zaltbommel - Het is zaterdagmiddag, veel mensen snuffelen rustig door de grote en ruim gesorteerde hal van De Spullewaard. Tussen de grote meubelstukken ontmoet ik Nicole Riet, de bedrijfsleidster, en Brigitte van Reekum, medewerkster logistiek en planning. Samen maken ze een rondje langs de meubels om alles nog eens na te kijken en te prijzen. Een taak die ze als bedrijfsleiding zelf op zich nemen. Enthousiast vertellen ze over 'hun winkel', de plaats waar spullen een tweede of soms zelf een derde of vierde leven krijgen en waardoor ze het milieu kunnen ontlasten, zoals ze zelf vertellen. Samen met ruim 90 vrijwilligers, dragen ze de zorg voor de Bommelse kringloopwinkel. Terwijl we tussen de meubels doorlopen, vertelt Riet: "We zijn kritisch. Het moet schoon zijn en niet stuk. We proberen voor een zo'n breed mogelijk publiek spullen aan te bieden." Van Reekum valt haar bij en met gepaste trots zegt ze: "Hier kunnen alle mensen met een klein budget toch hun huis weer mooi en gezellig inrichten of aankleden."

Goed doel
In de winkel zoeken klanten hun weg, opzoek naar mooie vondsten. Een mevrouw vertelt dat ze net mooie houten pollepels heeft gevonden voor slechts 0,20 euro. "Ik kom hier regelmatig. Ik kijk rond wat ik tegenkom, nooit specifiek op zoek. Ik wil graag van het plastic af, dus ik ben blij met deze houten lepels voor een mooie prijs", vertelt ze me, terwijl ze rond snuffelt. En terwijl ze me aankijkt, zegt ze: "Veel mensen zeggen hier altijd dat het zo fijn is dat de opbrengst naar een goed doel gaat. Maar ik ben zelf ook een goed doel, hoor! Waarom zou ik meer betalen?"

Leverancier
Aan de andere kant ontmoet ik een echtpaar uit Culemborg. Op zaterdagmiddag gaan ze graag naar een kringloopwinkel om rond te snuffelen en daarvoor komen ze regelmatig naar Zaltbommel. Vandaag vonden ze een mooie mand. "Enkele weken geleden kochten we al een kunstkerstboom hier", vertellen ze. "Ik vind het mooi dat spullen een tweede leven krijgen en dat ik op deze manier ook een goed doel steun. Maar daarnaast ben ik zelf ook leverancier aan de kringloop hoor!"

Bijzondere vrijwilligers
Aan de kassa ontmoet ik deze zaterdagmiddag twee bijzondere vrijwilligers van De Spullewaard. Frank van der Krabben is als 15-jarige de jongste vrijwilliger van het team en draait vandaag samen met Marjon, die met haar 86-jarige leeftijd de oudste vrijwilliger is. "Ik ben zelf een verzamelaar en kwam elke week wel bij een kringloop", vertelt Frank. "Dus was de stap als vrijwilliger een stap die echt bij me past." Marjon is vijf dagen in de week bij de kringloop te vinden. "Ik wil graag iets zinnigs doen in dit leven en niet achter het raam gaan zitten suffen", vertelt ze. Ondertussen werken ze samen aan de kassa en zien ze hoe allerlei afgedankte oude spullen de deur uitgaan voor een nieuwe bestemming.

Kringloopwinkel De Spullewaard
Kringloopwinkel De Spullewaard is gevestigd in Pand 9, Van Heemstraweg-west 9, in Zaltbommel. De winkel is geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 10.00 tot 16.30 uur.

Kijk voor meer informatie op www.www.spullewaard.nl.

Meer berichten