Renalyn, Maxime en Juliëth hopen in 2019 een positieve bijdrage te leveren aan de leefomstandigheden in het Gambiaanse dorpje Yundum.
Renalyn, Maxime en Juliëth hopen in 2019 een positieve bijdrage te leveren aan de leefomstandigheden in het Gambiaanse dorpje Yundum.

In actie voor waterputproject Gambia

Op initiatief van Stichting Equity vertrekt een groep van elf jongeren en drie begeleiders in de meivakantie naar Gambia. Daar zullen ze meehelpen met de aanleg van een waterput in het dorpje Yundum. De jongeren deden in 2017 al ervaring op met een project in Hongarije. Nu hopen zij het verschil te kunnen maken in een Afrikaans land.

door Loeki Bruinink

Zaltbommel - Drie meiden zitten rond een Zaltbommelse eetkamertafel. Ze vertellen over hun plannen om namens Stichting Equity naar Gambia af te reizen. De koffie staat op tafel. Gemaakt van water dat hier gewoon uit de keukenkraan komt. Die luxe kennen ze niet in Yundum, het Gambiaanse dorpje dat de jongeren van 26 april tot en met 3 mei zullen bezoeken. Dat realiseren Juliëth Bok (19) uit Bruchem, Maxime van Dongen (19) uit Nederhemert en Renalyn van der Wal (18) uit Zaltbommel zich goed. De drie studenten willen in de meivakantie met nog acht andere jongeren en drie begeleiders de watervoorziening in het dorpje verbeteren. Dat gebeurt met de aanleg van een waterput.

Ver weg van luxe
"In de week dat we in Gambia zijn, willen we echt wat voor de lokale bevolking kunnen betekenen. Niet alleen door geulen te graven. Maar bijvoorbeeld ook door activiteiten met de kinderen te doen. We staan ook in contact met de kerk daar." De drie meiden kennen elkaar van de Kerk met Passie, gevestigd in Pand 9 in Zaltbommel. Stichting Equity is daar uit voortgekomen. De vaders van Maxime en Juliëth zitten in het stichtingsbestuur. "Zij hebben contact met een Nederlandse ondernemer die in Gambia woont. Dat maakt het makkelijker om dingen te regelen. En bestuurslid Leon van Maaren, die als begeleider met ons meegaat, heeft al ruime ervaring met waterputprojecten."

Ze vinden hun onderneming best spannend: "Hongarije was dichter bij huis. In Afrika zullen we ver weg zitten van alle luxe, in een heel andere cultuur. In Yundum is het bijvoorbeeld heel gewoon dat mannen weinig uitvoeren en vooral vrouwen het werk doen. We zullen worden geconfronteerd met armoede. Het zal best heftig zijn." En dat ze daar met hun mobieltjes niet 24/7 bereikbaar zijn? "Dat zal ook wennen zijn. Maar het is maar een week, hè."

Geld inzamelen
De jongeren willen zoveel mogelijk mensen betrekken bij de projectwerkzaamheden. In Gambia, natuurlijk. Maar ook hier in de Bommelerwaard. "Er moet nog flink wat geld worden ingezameld om het waterputproject te kunnen financieren. Daar hebben we al wel plannen voor. Zo lieten mensen op 1 januari hun nieuwjaarsduik in Well sponsoren. En we gaan ook nog een talentveiling organiseren."

Hun ouders vinden het stoer en mooi dat ze in de meivakantie naar Gambia afreizen. "Ook wel spannend. Maar ja, als je thuisblijft, kun je geen verschil maken."

Meer informatie vind je op www.sharingfairness.org.

Meer berichten