Leerlingen van groep 8 van de Fransiscusschool volgen de workshop dans, om later op de dag deze dans zelf op te voeren. Foto: Marielle Pelle
Leerlingen van groep 8 van de Fransiscusschool volgen de workshop dans, om later op de dag deze dans zelf op te voeren. Foto: Marielle Pelle

Bommelse kinderen schitteren in het theater

De culturele commissie van de Zaltbommelse basisscholen bestaat 30 jaar. En zoals dat hoort op scholen, vier je een jubileum met de kinderen. Daarom zijn alle kinderen uit de bovenbouw van de Bommelse basisscholen komende weken welkom in theater De Poorterij om zelf een voorstelling in te studeren en op te voeren.

door Marielle Pelle

Zaltbommel - De kinderen van de Fransiscusschool staan onwennig voor het theater. Vandaag zitten ze niet in de schoolbanken, maar gaan ze aan de slag om 's middags te schitteren op het podium van een echt theater.

Dansmoves
Ik kijk om het hoekje bij groep 8, de klas van meester Bart. Nadat ze net aan hun kostuums hebben gewerkt, is het nu tijd om hun dans in te gaan studeren. Een klas, die grotendeels uit jongens bestaat, kijkt de docent van Djazz Dance Centre eens kritisch aan. Wie wil de openingsdans doen? Dan zijn het toch de stoere jongens uit de klas die wel durven en al snel staan ze te springen en laten al hun dansmoves zien. De hele groep komt in beweging. In mijn ooghoeken zie ik twee jongens met de handen in hun zakken afkeurend kijken, want het is toch wel even zoeken of het als groep-achter wel cool is om je dansmoves te laten zien. Maar na enkele minuten zie ik de handen uit de zakken gaan en ontstaan er overal energieke dansmoves, aangemoedigd en bevestigd door stagiair meester Nick, die mee danst en de energie weet over te brengen aan zijn leerlingen. Ik zie één van de leerlingen verbaasd omhoog kijken naar meester Nick en zegt: "Doe jij ook mee? Kun jij ook dansen?"

Alex Kruiskamp (11) vertelt me dat hij deze dag wel leuk vind. Het is wel gezellig en even geen taal of dictee. Opvallend met zijn stralende en energieke gezichtje vertelt Guus Looijen (10) me dat het heel leuk is om met zijn allen te doen. Hij doet normaal niets met dans, maar hij kijkt nu uit naar vanmiddag. "Ik vind het leuk om iets voor publiek te doen", vertrouwt hij me toe.

In een andere zaal van de Poorterij ontmoet ik Nienke Willems (8). Samen met haar klasgenootjes, en met behulp van juf Lian, is ze bezig om de decors te maken. Ze vertelt me enthousiast en vrolijk dat ze willen werken met lichte en vrolijke kleuren, want hun thema is 'zomer'. Terwijl ze knippen en plakken, ben ik benieuwd hoe ze deze collages straks gebruiken op zo'n groot podium.

telt me enthousiast en vrolijk dat ze willen werken met lichte en vrolijke kleuren, want hun thema is 'zomer'. Terwijl ze knippen en plakken, ben ik benieuwd hoe ze deze collages straks gebruiken op zo'n groot podium. Enthousiast vertellen ze me dat er straks foto's van worden gemaakt en dan worden die in het groot achter hun dans geprojecteerd. Ook Nick uit groep 5 is aan het decor aan het werken. Hij knipt vrolijke vogels en lieve hartjes. Ik ben benieuwd wat hij ervan vind, maar ik krijg geen uitgebreid antwoord. "Ik houd niet zo van knutselen", zegt hij. Hij was net wezen dansen en dat was wel heel gaaf en dan ineens zie ik hem wel stralen en zijn oogjes glinsteren.

Onder in de foyer wordt hard gewerkt aan de kostuums. De vriendinnen Amy van Zwolgen en Anne Meijerink, beide 10 jaar en uit groep 7, werken aan een zwarte omslagdoek. Hun thema is 'verdrietig' en 'winter-herfst', dus ze zijn druk bezig met het bliksem en vuur uit stof te knippen. Amy vertelt dat ze het maken van de kostuums tot nu toe wel het leukst vindt.

Tussen alle workshops door, loopt cultuurcoach Evelien Baudoin. "Alles loopt op rolletjes!", vertelt ze. "De docenten zijn goed voorbereidt, de kinderen genieten en nu werken ze met elkaar naar vanmiddag. Om 14.00 uur mogen ze dit feestje vieren op een echt podium."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden