Tot en met 15 maart kunnen gedichten ingezonden worden voor de poëziewedstrijd van Het Stroomhuis: 'Bakens aan de rivier'. De finale wordt gehouden op vrijdag 12 april. Foto: Hans Baars
Tot en met 15 maart kunnen gedichten ingezonden worden voor de poëziewedstrijd van Het Stroomhuis: 'Bakens aan de rivier'. De finale wordt gehouden op vrijdag 12 april. Foto: Hans Baars (Foto: )

Poëziewedstrijd 'Bakens aan de Rivier'

Vrijdag 1 februari, tijdens de week van de poëzie, wordt het startschot gegeven voor de zesde editie van de Stroomhuis poëziewedstrijd: 'Bakens aan de rivier'. Dit jaar is het thema: de rivier als grens.

Neerijnen - Wim Huijser zet de eerste stap op weg naar deze editie. Hij doet dat met een avond over literatuur en Landschap. Wim zal zijn recente boek 'Liefde voor Landschap en Literatuur' als onderwerp nemen. Daarbij spreekt hij met een gast uit het Rivierenland om te ontdekken wat het lezen van het landschap zo boeiend maakt. Het Stroomhuis ligt op een oud pad naar Santiago, daarom is een in deze regio wonende pelgrim, Joop van der Donk, als gast gevraagd. Dat is extra boeiend omdat Huijser momenteel werkt aan een nieuw boek over pelgrims in de polder. Ook is Huijser bezig met een bloemlezing met poëzie over de rivier: 'Denkend aan Holland zie ik breede rivieren'.

Jury
De gedichten worden beoordeeld door de jury bestaande uit Ton Jansen (oud-burgemeester Neerijnen), Ton den Boon (hoofdredacteur van de Dikke van Dale), Cathérine de Graaff (pianiste) en Angela van Opijnen (docent Nederlands van het Cambium College).

De finale is op vrijdag 12 april, om 19.15 uur.

Voorwaarden
Gedichten kunnen worden ingezonden voor vrijdag 15 maart via poezie@stroomhuisneerijnen.nl of ebaars@planet.nl. Per post naar Waalbandijk 48, 4175 AC in Haaften. De voorwaarden:

- Per deelnemer mogen twee gedichten ingezonden worden.

- De teksten dienen in Word te worden aangeleverd, geen PDF.

- Van de deelnemers wordt verwacht dat zij op de finaleavond, vrijdag 12 april, aanwezig zijn bij de uitslag en prijsuitreiking.

- Genomineerden dienen bereid te zijn hun gedicht voor te dragen.

- De voordracht zal betrokken worden in het eindoordeel.

Ook in 2019 is de wedstrijd open voor leerlingen van het voortgezet onderwijs, bij voorkeur in klasverband.

Uiterlijk 5 april zijn de gedichten beoordeeld en worden er een tiental genomineerden geselecteerd. Zij zullen aansluitend geïnformeerd worden.

Voor de winnaar wacht een vaartocht op de Waal met de Waalschokker 'Neeltje Jantje'.

Deelnemers hebben gratis toegang, begeleiders en alle andere bezoekers vanaf 18 jaar betalen 5 euro, met Bibliotheekpas 4 euro.

De gedichten zullen ook op de website van het Stroomhuis geplaatst worden.

Meer berichten