Opnames 50 jaar Floris op Loevestein

Gravin Ada van Couwenberg draaft met haar paard strijdlustig over de besneeuwde binnenplaats van Slot Loevestein. Haar lans dreigend gericht op de vijand. Ze opent de aanval op Lange Pier en zijn handlangers. Tv-camera's leggen de ridderact vast. EenVandaag zendt deze week een item over Floris uit. De tv-held bestaat 50 jaar. Opnames voor het actualiteitenprogramma werden vrijdag gemaakt op Slot Loevestein, waar een halve eeuw geleden ook fragmenten van de jeugdserie werden opgenomen.

door Loeki Bruinink

Poederoijen - Fotogeniek is Gravin Ada zeker in haar prachtige kostuum. Vaste kasteelbezoekers die goed kijken, zullen in haar Lisa-Marie Vermeulen herkennen, één van de gidsen op Slot Loevestein. Maar vandaag is Vermeulen (33) als eigenaresse van House of Wax Entertainment aanwezig op het slot. Samen met vader Cor Vermeulen runt ze dit bedrijf dat gespecialiseerd is in het opvoeren van historische en fantasy-acts. Toen ze hoorde dat het actualiteitenprogramma EenVandaag Slot Loevestein als opnamelocatie had uitgekozen voor een item over de tv-serie Floris, zag ze haar kans schoon. Ze stelde voor om met haar crew voor enkele aansprekende ridderacts te zorgen. Floris van Rosemondt was namelijk niet alleen de jeugdheld van haar vader, ook zij verslond als kind de twaalf tv-afleveringen van de middeleeuwse ridder.

In 1969 maakten zowel acteur Rutger Hauer als regisseur Paul Verhoeven hun debuut met de zwartwit jeugdserie Floris. Het werd een succes. De blonde zwaardvechter, die samen met de slimme fakir Sindala ten strijde trok tegen veldheren en piraat Lange Pier, was populair bij kinderen én volwassenen. En net als bij de stoere Gravin Ada deed de middeleeuwse ridder het hart van menige vrouwelijke kijker sneller kloppen. Dankzij herhalingen maakten ook latere generaties kennis met Floris.

Om te zorgen dat zijn jeugdheld 50 jaar na dato niet wordt vergeten, schreef Jaap Kooimans het boek 'Floris, het complete verhaal achter de succesvolle televisieserie'. Het Museum van de Twintigste Eeuw greep het jubileum van de serie en de publicatie van het boek aan voor een expositie. Vanaf 3 februari tot en met 15 september is in dat Hoornse museum 'Floris, 50 jaar jeugdheld' te bezoeken. Dat was weer voor EenVandaag reden om een item over het onderwerp te maken.

Zo komt het dat op vrijdag 25 januari hoefgetrappel en wapengekletter klinken op Slot Loevestein. Ridders kruisen hun zwaard, jonkvrouwen kijken toe, een piratenboot bevaart de slotgracht en wachters verdedigen het kasteel. Onder toeziend oog van Jaap Kooimans komen enkele personages uit de serie weer tot leven. Vader en dochter Vermeulen vertolken hun rol van Gravin Ada en Lange Pier met verve, ondanks de kou. De camera's leggen alles vast.

Hoeveel van de scenes deze week terug te zien zijn bij EenVandaag is afwachten. Vermoedelijk is de uitzending op woensdag 30 januari op NPO1.

Meer berichten