In de handen van Ceel van Heijkop verandert een blok hout in een stijlvol ornament. De houtsnijder beheerst het oude ambacht tot in de puntjes.
In de handen van Ceel van Heijkop verandert een blok hout in een stijlvol ornament. De houtsnijder beheerst het oude ambacht tot in de puntjes.

Heijkop's Houtsnijwerk bestaat 20 jaar

Op dit moment is hij bezig met drie balkonschragen voor een monumentaal Nijmeegs herenhuis. De rijk versierde houten panelen die hij restaureerde voor een afgebrand Amsterdams pand, zijn net klaar. Ceel van Heijkop krijgt opdrachten uit het hele land. Twintig jaar geleden begon hij met Heijkop's Houtsnijwerk, op zolder bij zijn ouders. Nu is zijn eenmanszaak alweer 16 jaar gevestigd aan de Hofstraat in Nederhemert. In de schuur achter zijn huis maakt hij op ambachtelijke wijze de prachtigste dingen uit hout. En dat blijft niet onopgemerkt.

door Loeki Bruinink

Nederhemert- Hoe divers de opdrachten van Ceel van Heijkop (41) zijn, merk je al als je rondkijkt in zijn werkplaats. Aan de muren hangen boekrollen, uitgevoerd met verschillende houtsnijtechnieken. Op de werkbank neemt hij een enorm ornament onder handen. Tegen de muur staan bewerkte kozijnpanelen, daklijsten en beschadigde kastdeuren. Hij werkt voornamelijk met twee soorten hout: Jelutong en Oregon Pine. Deze bewerkt hij met beitels en gutsen in alle soorten en maten. Hij meet op, tekent uit en snijdt.

Joods Historisch Museum
De houtsnijder uit Nederhemert ontvangt dagelijks verzoeken om naamborden, trouwteksten, familiewapens, Bijbelse taferelen en relatiegeschenken in hout uit te voeren. Ook wordt hij regelmatig verrast door bijzondere opdrachten. Zo vroeg een echtpaar om een kopschot voor hun bed, in indianenstijl. Iemand anders bestelde een vingerhoedje. Nogal een contrast met de indrukwekkende koof die hij voor het Joods Historisch Museum moest restaureren. Wie nu in dat Amsterdamse museum omhoog kijkt, kan het resultaat bewonderen. Van Heijkop krijgt veel opdrachten uit de hoofdstad. Daar worden historische straten in oude luister hersteld. Hij werkt aan de hand van archieffoto's, tekeningen en restanten van het origineel. Tegenwoordig ontvangt hij zelfs dronebeelden. Toch vind je in zijn werkplaats geen computergestuurde apparatuur, zoals CNC freesmachines of 3D-printers. Hij snijdt met de hand. Dat geeft een mooi glad resultaat. Machines maken het hout ruw.
Ondanks het grote aantal opdrachten denkt hij er niet over om personeel aan te nemen. En al zou hij dat willen: het aantal ambachtelijke houtsnijders in ons land is op twee handen te tellen. De overheid moet zelfs maatregelen nemen om de kennis van het vak te behouden voor volgende generaties.

Ceel van Heijkop verruilt de werkplaats één keer per week voor de pont in zijn woonplaats. Als schipper vaart hij dan tussen Noord- en Zuid-Nederhemert. Hij is tevreden zo. Elke dag stapt hij opgewekt de schuur in. Het houtsnijwerk en tevreden klanten geven hem voldoening. Stiekem hoopt hij nog wel op een telefoontje uit Den Haag. Dat ze vragen of hij het houtsnijwerk voor de Gouden Koets voor zijn rekening wil nemen. Wat zou dat een fantastische opdracht zijn!

www.houtsnijwerk.nl

Meer berichten