Zulfa maakte voor het Werelddiner chapati: Afrikaanse hartige pannenkoeken. Zelf schept de vrouw uit Burundi Hollandse kost op haar bord.
Zulfa maakte voor het Werelddiner chapati: Afrikaanse hartige pannenkoeken. Zelf schept de vrouw uit Burundi Hollandse kost op haar bord.

Werelddiner in De Wielewaal

De Hollandse spruitenstamppot staat naast de Burundese chapati. De erwtensoep naast de Afghaanse bulani. Vorige week vrijdag stonden de tafels in het Zaltbommelse woonzorgcentrum De Wielewaal vol geurige, internationale gerechten. Mensen afkomstig uit allerlei culturen schoven samen aan tafel om ervan te proeven. Dat eten verbroedert blijkt wel tijdens dit Werelddiner, georganiseerd door BrabantZorg De Wielewaal en Stichting Kompas.

door Loeki Bruinink

Zaltbommel - Niet alle bewoners van woonzorgcentrum De Wielewaal zijn in staat om zelf een gerecht te maken. Dat mag de pret niet drukken. In sommige huiskamers hebben de ouderen gezamenlijk iets lekkers gemaakt. Inwoonster Marieke loste het anders op: zij heeft gezorgd voor een fles advocaat en mooie bloemetjes op tafel. Vrijwilligster Betsie legt haar gevulde eitjes zorgvuldig op een schaaltje. Ze hebben het vervoer overleefd, constateert ze opgelucht. Corinda, coördinator evenementen, besteedde het koken uit: ze liet haar schoonmoeder erwtensoep maken. Verderop is een maatschappelijk stagiaire druk bezig met het bakken van pannenkoeken en poffertjes.

De meeste bewoners van het woonzorgcentrum zitten geduldig aan tafel te wachten op hun gasten: mensen die om verschillende redenen vanuit andere delen van de wereld naar de Bommelerwaard zijn verhuisd. Bijvoorbeeld omdat ze moesten vluchten voor het regime in hun vaderland. Of omdat ze in Nederland werk vonden of de liefde hen over landsgrenzen dreef. In kleine groepjes komen ze binnen. Ook zij hebben voor deze avond een gerecht gemaakt. Tussen de gevulde eieren en erwtensoep zetten ze geurige Syrische, Somalische en Irakese rijstgerechten. Schalen met druiven en huzarensalade staan gebroederlijk tussen de köfte uit Palestina en de kabuli uit Afghanistan.

Het is de tweede keer dat De Wielewaal samen met Kompas, de stichting die maatschappelijke participatie in de Bommelerwaard stimuleert, het Werelddiner organiseert. Het is een lokale variant van het Nationale Integratie Diner, dat jaarlijks in oktober plaatsvindt. De bewoners van De Wielewaal houden wel van een beetje leven in de brouwerij. Samen met de nieuwkomers genieten ze van de gezelligheid. Terwijl ze langs het internationale buffet schuifelen, stellen ze elkaar vragen. Wat zit er in die hartige pannenkoeken? En wat zijn dat voor een soort balletjes? Glunderend leggen de betreffende koks uit met welke ingrediënten ze hun gerechten hebben bereid. Met prei, aardappel, rijst, koriander, kip en vooral ook veel toewijding, zo blijkt.

Terwijl de borden gevuld worden met allerlei lekkernijen en er geproefd wordt van andere culturen, speelt Joep op de piano. Later krijgt hij versterking van andere muzikanten met een viool, accordeon en trommels. De avond maakt duidelijk dat samen eten en samen muziek maken verbroedert. Het is een zeer geslaagd Werelddiner. Alle aanwezigen zijn het erover eens: volgend jaar doen we het weer.

Meer berichten