De toneelgroep van de B.O.G. staat op 15, 16 en 23 februari in Huis Brakel met de komedie Edelweiss.
De toneelgroep van de B.O.G. staat op 15, 16 en 23 februari in Huis Brakel met de komedie Edelweiss.

Brakels toneel met Oostenrijks tintje

Toneelschrijver Jan van Loon zit op kosten van zijn uitgever in een Oostenrijks berghotel. Zijn opdracht is om een nieuw toneelstuk te schrijven, maar in plaats van dat hij een nieuw toneelstuk schrijft, heeft hij het idee dat hij zelf in een verkeerd toneelstuk is terecht gekomen.

Brakel - De toneelgroep van de B.O.G. in Brakel staat klaar om te gaan schitteren met het nieuwe toneelstuk Edelweiss. Vanaf het moment dat de gordijnen opengaan en het schitterende decor tevoorschijn komt, neemt hoteleigenaar Hans Müller, uitstekend gespeeld door Hans van Rangelrooij, de gasten mee in Berghotel Edelweiss. Hans wordt bijgestaan door ober Franzi, gespeeld door Bas van Beek, en dit hotel beschikt over een manusje-van-alles Leopold, de rol die Betsie speelt.

Toneelschrijver Jan van Loon, neergezet door Gijs Vervoorn, arriveert bij het berghotel. Hij hoopt dat berglucht hem zo goed zal doen dat hij een nieuw toneelstuk kan schrijven. Maar er zijn meer gasten in het hotel. Ook de propere Joost Fransen logeert in Edelweiss. Hij geniet ervan om vogels te bestuderen en heeft zich meer dan 80 vogelgeluiden eigen gemaakt die hij graag aan andere gasten laat horen. Al zijn bevindingen en waarnemingen deelt hij graag met zijn moeder in Nederland. Een rol die op het lijf geschreven is van Cornelis van Dalen. Joost is een toneelstuk op zichzelf, volgens Jan van Loon.

Maar als de wandelclub onder leiding van Els de Wit, een rol die Diana van Dalen uitstekend neerzet, bij het berghotel arriveert, ontstaat er echt reuring in het bergdorpje. De wandelvakantie valt Coba, gespeeld door Reina van de Meijden, erg zwaar en brengt de nodige spanning met zich mee. Gelukkig is Annie Botman ook bij de wandelclub en zij sleept Coba er doorheen. Met de rol van Annie zet Rinske Oomen een goed debuut neer op het Brakelse toneel. De jonge Hanneke heeft in een opwelling ook de wandelvakantie geboekt, maar ze fladdert liever frivool rond en zoekt andere uitdagingen. Tineke Bogers speelt dit uitdagende typetje, bij gestaan door Kisten, die de rol van Monique speelt die ook in een vlaag van verstandsverbijstering deze vakantie geboekt heeft. Monique ziet meer uitdaging in haar mobieltje dan in een urenlange bergtocht.

Jan van Loon wordt afgeleid van zijn toneelstuk, want hij is op zoek naar de juiste melding die gedaan zal worden, dit heeft zijn uitgever hem verteld. Maar de wandelclub oogst veel verwarring. En als dan Robert Krems, gespeeld door Wilco Bonthuis, arriveert, gaat het echt spoken. Terwijl in de donkere nacht de regen tegen de ruiten slaat, en het onweer tussen de bergen klinkt, vlamt er een nieuw en ongekend vuur op in Els. Toch beloofd de volgende dag voor Joost een dag met een gouden randje te worden.

De komedie Edelweiss wordt, onder leiding van regisseur Arie van Dalen en Carla Hakkert (souffleuse), opgevoerd in Huis Brakel op 15, 16 en 23 februari. Kaarten zijn nog beschikbaar en te reserveren bij Dijkhof Tweewielers in Brakel.

Meer berichten