Lisette le Blanc geeft donderdag 21 februari een kunstlezing gebaseerd op de expositie Utrecht, Caravaggio en Europa.
Lisette le Blanc geeft donderdag 21 februari een kunstlezing gebaseerd op de expositie Utrecht, Caravaggio en Europa.

Kunstlezing in Stroomhuis: Utrecht, Caravaggio en Europa

In het Stroomhuis wordt donderdag 21 februari de tweede kunstlezing van 2019 gegeven door Lisette le Blanc. De lezing sluit aan op de expositie in het Centraal Museum in Utrecht: Utrecht, Caravaggio en Europa. De lezing begint om 14.00 uur.

Neerijnen - Al tijdens zijn leven reikt Caravaggio's roem tot ver buiten Italië. Caravaggio vernieuwde de schilderkunst met zijn realisme, gevoel voor drama en een kenmerkend contrast tussen licht en donker. Hij kreeg veel navolgers, kunstenaars die bekend staan onder de term 'caravaggisten'.

Karel van Mander, biograaf, schrijft in 1604 in zijn Schilder-boeck: "Daer is oock eenen Michael Agnolo van Caravaggio, die te Room wonderlijcke dinghen doet." Drie Utrechtse schilders, Gerard van Honthorst, Dirck van Baburen en Hendrick ter Brugghen, wilden het werk van de beroemde Caravaggio met eigen ogen zien.

Van Mander benadrukt steeds opnieuw dat het zeer belangrijk is voor leerlingen om goede kunstwerken te bestuderen en te kopiëren. 'Stelen' en 'rapen' noemt hij dat. De Utrechtse kunstenaars verbleven maanden of zelfs jaren in Rome. Tijdens zijn verblijf in Rome is Honthorst bekend om zijn toepassing van de verborgen lichtbron, zoals een kaars of toorts. De vlam is niet langer het lichtste deel van de compositie, maar de ruimte eromheen, waardoor een gelijkmatig verlicht, intiem beeldvlak ontstaan.

Ook Dirck van Baburen groeide uit tot een succesvol Romeins kunstenaar. Hij was nog maar begin twintig toen hij de opdracht kreeg een altaarstuk te maken voor een kapel in de San Pietro in Montorio, in de Romeinse wijk Trastevere. Baburens 'Graflegging' was zeer geliefd en gewaardeerd. Er zijn maar liefst 29 kopieën van bekend, waarvan één door Baburen zelf geschilderd. Deze versie behoort nu tot de collectie van het Centraal Museum.

Eén van Hendrick ter Brugghen bekendste werken, de 'Roeping van Mattheus', is geïnspireerd op Caravaggio's versie. Het schilderij werd een van de topstukken van het Centraal Museum, en is uiteraard te zien in de tentoonstelling.

De entree voor de lezing bedraagt 12,50 euro. Reserveren is nodig en kan via www.stroomhuisneerijnen.nl.

Meer berichten