Zo'n 200  soldaten uit heel Europa bereiden zich voor op de aanval. Dat loopt uit op een ware veldslag! Beleef het op 23 en 24 februari bij Slot Loevestein.
Zo'n 200  soldaten uit heel Europa bereiden zich voor op de aanval. Dat loopt uit op een ware veldslag! Beleef het op 23 en 24 februari bij Slot Loevestein. (Foto: Slot Loevestein)

Veldslag en winterbivak op Loevestein

Hoe zag een militair bivak eruit in de 18e eeuw? Beleef het zelf op 23 en 24 februari bij Slot Loevestein. Zo'n 120 soldaten uit heel Europa bereiden zich voor op de aanval. Dat loopt uit op een ware veldslag!

Poederoijen - Tijdens de winterbivak op Slot Loevestein slaan de legerkampen van diverse eenheden hun tenten op rondom Slot Loevestein. In dit winterkampement is het een drukte van jewelste. De soldaten maken zich op voor de strijd, ze exerceren, maken hun geweren schoon op een wel heel bijzondere manier en vertellen elkaar grappen.

Ook de volgers van het kamp voelen de spanning. Vrouwen, kooplieden en chirurgijns luisteren het kampement op. En dan is het zover: de veldslag! Tijdens de Veldslag 2019 wordt een levendig en historisch beeld gegeven van het soldatenleven ten tijde van de Schotse legering, met als hoogtepunt een historische veldslag die wordt toegelicht door een spreker. Om het Slot uit handen van de Fransen te redden vechten de nakomelingen van het Schotse Regiment Marjoribanks met hart en ziel. Dit unieke weekend is een slag apart.

Hoe doe je kruit en een kogel in een musket? Hoe gebruik je een laadstok? Hoe moet je 'in rijen en gelederen' schieten? Dat leren kinderen vanaf 7 jaar tijdens de soldatenschool. Deze activiteit vindt de hele dag door plaats.

Overige activiteiten
- Soldatenverhalen: museumgidsen in het kasteel vertellen hoe soldaten zich voorbereiden op de Veldslag.
- Ouderwets speelgoed voor de kinderen.
- Rekrutering onder de bezoekers van nieuwe soldaten door de soldaten.
- Burgerij laat het leven uit de 18e eeuw zien met o.a. muziek en dans
- Tinnegieter

Waarschuwing
Er zijn harde knallen te horen tijdens de Veldslag. De schoten worden op afstand gelost, en het advies is om gehoorbescherming mee te nemen.

Daarnaast adviseert het Slot om gebruik te maken van de veerdiensten. Niet alleen wegens drukte op de parkeerplaats, maar vooral omdat het leuk en bijzonder is.

Voorjaarsvakantie
De veldslag is de aftrap van de voorjaarsvakantie op Slot Loevestein. Van 23 februari tot en met 3 maart is het kasteel dagelijks geopend en zijn er leuke activiteiten.

Meer informatie? Kijk dan op www.slotloevestein.nl.

Meer berichten