V.l.n.r.: Carola den Oudsten, Marie Jeanne Hombleu, Emmy Camps, Margôt Keijnemans, de Kuijper, Monique Moonen, Hendrik Schotanus. Zittend: Heleen Overkamp, Marjon van Maaren, Anita Oskam, de Kloe, Rebecca Leermakers.
V.l.n.r.: Carola den Oudsten, Marie Jeanne Hombleu, Emmy Camps, Margôt Keijnemans, de Kuijper, Monique Moonen, Hendrik Schotanus. Zittend: Heleen Overkamp, Marjon van Maaren, Anita Oskam, de Kloe, Rebecca Leermakers. (Foto: R. Hilgers)

Handbal historie vanaf nu!

Karen de Kuijper begon op haar tiende met handbal en speelde op goed niveau in de nationale competitie. Ze kwam voor de liefde naar Zaltbommel, maar haar passie voor deze sport kon ze daar niet kwijt. De oplossing? Een berichtje op Facebook zetten om 25 enthousiast handballers te vinden en daarmee een vereniging op te starten! Nog geen twee jaar later, zijn er meer dan twintig senioren en evenzoveel jeugdspelers lid. En eerlijk is eerlijk, haar sportieve netwerk komt goed van pas.

door Jetty Duister

Zaltbommel - De Kuijper heeft er nog een beetje kippenvel van. "In maart 2017 plaatste ik die oproep en in september zijn we gestart. In eerste instantie alleen met trainingen. We begonnen met achttien senioren, waarvan de helft, net als ik, bekend was met handbal, en vijf jeugdleden. Die zijn er nog steeds en nog mooier: we groeien."

In de competitie van de NHV (de handbalbond) komt nu een damesteam uit in de 4e klasse regio Midden Nederland en in Zuid-Oost de D-jeugd. De mannen? Met z'n viertjes kunnen ze geen wedstrijden spelen en die uitdaging gaan ze graag aan. Dus bij deze een speciale oproep aan mannen om kennis te komen maken met deze sport.

Het begin van handbalvereniging Bommelerwaard is dus sterk. Maar hoe nu doorpakken en een solide basis creëren om de sport te laten wortelen in de regio? "Daar zijn we druk mee bezig. We zien dat de leden ook uit de omliggende dorpen komen en niet alleen uit Zaltbommel. We krijgen de medewerking van de gemeente om ons te profileren. Zo draaien we mee in de PR en publiciteit van het project Spel&. Als vereniging moet je de organisatie ook op orde hebben, zeker nu we groter worden. Marie Jeanner Hombleu is algemeen bestuurslid, secretaris Carola den Oudsten en Liesbeth van Ooijen is de penningmeester. Ik ben voorzitter en we zoeken nog een algemeen bestuurslid. Een oneven getal is beter." Over twee weken is de algemene ledenvergadering. Reacties op deze vacature zijn welkom.

Trainingen voor de senioren zijn in De Ring en je jeugd in Buys Ballot bij het Cambium college. "Met twintig kinderen is dat eigenlijk nu al krap. Dat het ledenaantal snel stijgt is positief, maar het brengt gelijk 'problemen' met zich mee." Een mooie uitdaging voor het bestuur om structurele oplossingen voor in kaart te brengen.

Virus waart rond
Enthousiaste spelers van vroeger hebben de smaak weer te pakken. Hoewel? Volgens De Kuijper is het een virus waar je niet meer van af komt. Ze herkent zichzelf en anderen daar sterk in. "De handballiefde van oudsher is er weer en daar zijn we echt blij mee. Een van onze dames heeft gezegd dat ze stopt als ze scoort. We passen dus geen bal naar haar. Dan valt er niets te scoren," vertelt De Kuijper vol passie.

De competitie loopt nog tot eind maart. Het damesteam van trainster Corine de Kloe, schreef twee weken geleden historie door hun eerste winstpunten voor club in Bommels handballand binnen te halen. "We wisten dat onze tegenstander, ASV uit Kortenhoef, moeilijk tot scoren kon komen. Daar hebben we dankbaar gebruik van gemaakt. Voor de rust stonden we met 8-0 voor. De tweede helft kwamen ze nog wel terug tot 14-6. Met goed teamwork en onze keeper in vorm kregen we loon naar werk. Ons D-jeugdteam, kinderen tussen 10 en 13 jaar, was net zo fanatiek bezig om dat historisch momentje te pakken. Winnen is er nog niet van gekomen, maar in je derde wedstrijd ooit, al gelijk spelen vonden wij net zo knap."

Op sponsorjacht
De club heeft een hoofdsponsor gevonden die hen in de opstartfase tot 2020 ondersteunt. Men weet precies wanneer dat ophoudt en dus kan het bestuur daar nu al op voorsorteren. "Dat gaan we zeker doen. Onze voorkeur gaat uit naar regionale bedrijven zoals Fysio van der Donk uit Zaltbommel, onze huidige kledingsponsor. We staan er netjes op met Curaçao blauw en zwart. Eerst wilden we in de kleuren van ons logo, maar die shirts gingen uit de collectie en dat is natuurlijk niet handig. Trouwens, het logo is ook veranderd." Allemaal dingen die bij een kersverse sportvereniging horen. Naast teamkleding, zijn er ook andere kosten. De zaalhuur, contributie aan de sportbond en inschrijfgelden voor toernooien. Het laatste zal in de toekomst zeker op de agenda komen. Inkomsten komen van ondersteuners en uiteraard de leden. Doel blijft om die bijdragen laagdrempelig te houden zodat handballen voor iedereen mogelijk is.

Vooruitziende blik
In de toekomst kijken is altijd lastig. Hoe worden doelen bereikt en wie zet zich daar voor in? "Naast bestuurlijke taken zijn er ook sportieve taken. Ik ben speelster en voorzitter, dat is druk genoeg. Nee, het trainen laat ik aan anderen over. Bij de jeugd werd dat als vanzelf opgelost. We hebben zelfs al een derde gediplomeerde scheidsrechter. Zonder scheidsrechters aan te leveren kun je trouwens geen wedstrijd spelen. Maar drie in zo'n klein cluppie is echt een luxe! Corine traint de dames en omdat zij zelf ook speelt is Hendrik Schotanus coach bij de wedstrijd." Als dat herenteam compleet is, moeten de vrouwen op zoek naar een coach, want dan staat Hendrik in het veld, of eigenlijk de zaal. Handbal kent een zaal- en veldcompetitie.

Buiten spelen: nog zo'n uitdaging. In de regio is geen outdoor handbalveld. Misschien dat de locatie bij het sportpark of een stukje bij de nog te bouwen sporthal met zwembad iets is. Het bestuur van handbalvereniging Zaltbommel heeft het al genoteerd.

Met de spirit en het plezier zit het wel goed. Successen kunnen volgen. Wie weet komt de volgende Estavana Polman wel uit de Bommelerwaard?

www.handbalbommelerwaard.nl

Meer berichten