Vakleerlingen Mark Wildemans (rechts) en Kevin Spiering (links) mochten Het Willem van Oranje College vertegenwoordigen op de Automotic Cup in Den Bosch.
Vakleerlingen Mark Wildemans (rechts) en Kevin Spiering (links) mochten Het Willem van Oranje College vertegenwoordigen op de Automotic Cup in Den Bosch.

'Dit zijn de vakjongens die Nederland nodig heeft'

Twee leerlingen van het Willem van Oranje College in Wijk en Aalburg mochten afgelopen week naar de Automotive Cup in 's-Hertogenbosch. Een uitdaging voor deze vierde jaars automotiv-leerlingen, ze kwamen met mooie punten en een ervaring rijker terug naar school.

door Marielle Pelle

Wijk en Aalburg - In het lokaal van de afdeling mobiliteit en transport ontmoet ik Kevin Spiering uit Aalst en Mark Wildemans uit Zuilichem. Terwijl de lucht van motoren de ruimte vult en hun klasgenoten verder sleutelen, vertellen de 16-jarige Kevin en 15-jarige Mark over hun avontuur dat Automotiv Cup heet.

Enkele weken geleden moesten ze op school een theorietest invullen. De twee leerlingen met de hoogste score mochten deelnemen aan de Automotiv Cup en die eer was voor Kevin en Mark. Hun leraar dhr. Landman vertelt dat deze score hem niet verbaasde. Deze twee leerlingen zijn vakjongens die er ook in de lessen uit springen.

Ik ben benieuwd welke vakonderdelen ze tijdens de wedstrijd moesten uitvoeren. Kevin somt een rijtje op van lassen, nok-as opmeten, lichten afstellen, uitlezen en nog veel meer onderdelen. Hij somt het op als of het de dagelijkse boodschappen in de supermarkt zijn. Het moeilijkste vond hij het onderdeel electro. Ze moesten zelf een schema tekenen en dat aansluiten, dat viel niet mee. Mark: "Ik had juist moeite met het uitlezen. Dat onderdeel heb ik nog niet vaak gedaan. Maar het lassen ging juist heel goed!" Kevin glimlacht en zegt: "Dat doe ik nu juist heel vaak, dat kan ik blind." Dat beide jongens hun vak verstaan, blijkt wel uit de uitslag. Kevin eindigde op de vierde plaats en Mark zelfs op het podium met een tweede plaats.

Over een aantal weken beginnen deze twee leerlingen aan hun eindexamen. Ze weten beide al wat ze willen: ze willen zo snel mogelijk aan het werk! Ze hebben al een weekendbaan en daar kunnen ze na hun examen ook blijven om via werkend leren hun diploma's voor monteur te halen. Kevin vertelt enthousiast dat personenwagens helemaal zijn ding zijn. Of het nu het reviseren van een motor is, of gewoon een beurt: "Ik vind het allemaal leuk", zegt hij. "Als het maar geen electro is", grapt hij er achteraan. Trots vertelt hij dat opa ook monteur was, het vak werd hem met de paplepel ingegoten. Zaterdags werkt hij al bij een autogarage in Zuilichem. Vol trots vertelt hij over de Volkswagens en Audi's waar hij aan mag sleutelen.

Mark vertelt dat ook hij al jong wist dat hij monteur wilde worden. Opa was monteur en dat wilde hij ook. Marks passie ligt bij bedrijfswagens. Zijn ogen stralen als hij vertelt over de vrachtwagens van het truck demontage bedrijf in Zaltbommel waar hij buiten schooltijd werkt. "Het mooiste is om een storing te verhelpen", vertelt Mark. "Als dat lukt, heb je echt het wow-gevoel!"

De leraar, dhr. Landman, kan het verhaal van zijn twee leerlingen alleen maar bevestigen: "De jongens hier op school zijn jongens met gouden handen. Ze willen niet nog jaren studeren, maar staan te popelen om aan het werk te gaan." Over een baan zit Landman niet in voor de jongens. De maatschappij schreeuwt om vakmensen en dat is wel duidelijk, want bijna alle techniekleerlingen hebben nu, ruim voor hun eindexamen, al een baan. Terwijl hij ondertussen al zijn leerlingen in het oog heeft en hun opdrachten aftekent zegt hij: ''Dit zijn de vakjongens die Nederland nodig heeft!"

Meer berichten