Winkelslager Corianne van der Linden en geitenhouder Hans van Giessen presenteren trots het Brakelse bokkenvlees.
Winkelslager Corianne van der Linden en geitenhouder Hans van Giessen presenteren trots het Brakelse bokkenvlees.

Geitenlamsvlees verkrijgbaar in Brakel

"Klanten moeten meer wennen aan het idee, dan aan de smaak." Sinds half februari verkoopt Slagerij Daan van der Linden uit Brakel geitenlamsvlees, afkomstig van de jonge bokken van Geitenhouderij Van Giessen uit dezelfde plaats. "Als onze klanten het vlees proeven, zijn ze verrast. Het is mals en zacht van smaak. In landen als Spanje en Italië genieten mensen al sinds jaar en dag van geitenlamsvlees. Dat kan nu ook in de Bommelerwaard."

Brakel - Aan het woord is winkelslager Corianne van der Linden. Ze heeft zich helemaal verdiept in het nieuwe product van haar Brakelse werkgever. Enthousiast somt ze de voordelen van bokkenvlees op. "Het is rijk aan ijzer, eiwit en kalium. En het bevat weinig calorieën en verzadigd vet. We weten precies waar het vlees vandaan komt, namelijk van geitenhouder Hans van Giessen."

De geitenhouder vult haar onmiddellijk aan. "Om het gebruik van antibiotica te vermijden, werken wij met probiotica. Daarmee vergroten we de natuurlijke weerstand van onze dieren. Dat we dicht bij Slagerij Van der Linden zijn gevestigd, betekent dat de jonge bokken maar kort op transport hoeven. Dat is ook een voordeel." Zijn bedrijf is gericht op de productie van melk. Daarmee wordt vooral geitenkaas gemaakt. De geitjes die op zijn boerderij worden geboren, groeien op tot melkgeiten. Bokjes waren tot voor kort eigenlijk overbodig. Ze verdwenen als exportproduct naar Zuid-Europa. "Als het bokkenvlees in Nederland ingeburgerd raakt, is dat niet meer nodig."

"Je ziet de klant soms bedenkelijk kijken", vertelt Van der Linden. "Geitenlamsvlees? Stinkt dat niet? Nee, verzeker ik ze dan. Het vlees van bokjes is juist zacht en mals. Dat komt omdat de hormoonhuishouding bij jonge bokken nog niet op gang is gekomen. En ze krijgen melk, geen ruwvoer."

De geiten van Van Giessen staan op stal. "Geiten zijn anders dan koeien of schapen. Ze houden niet van kou, regen of wind. Ze hebben bijna altijd wat te mekkeren. Alleen als het 25 graden, zonnig en windstil is, hebben ze het buiten naar hun zin. Anders zijn ze liever binnen. Dat ligt ook aan hun vacht, die is niet zo dik als bij schapen." Wie een kijkje wil nemen in de stallen van Van Giessen, kan met de geitenhouder telefonisch een afspraak maken.

In de slagerij aan de Burgemeester Posweg 64 kan het geitenlamsvlees gratis worden geproefd. Het is onder andere verkrijgbaar in de vorm van sateetjes, lamsrack, koteletten, rollade en bouten. "Echt heel smakelijk, het proberen waard", aldus beide Brakelse ondernemers.

Meer berichten