Deze (eerste) Zaltbommelse Bommeldag wordt de grootste Bommeldag ooit gehouden. Er zijn evenementen in De Poorterij, de Sint-Maartenskerk en in het Stadskasteel.
Deze (eerste) Zaltbommelse Bommeldag wordt de grootste Bommeldag ooit gehouden. Er zijn evenementen in De Poorterij, de Sint-Maartenskerk en in het Stadskasteel.

Eerste Zaltbommelse Bommeldag

In Zaltbommel wordt zondag 17 maart de eerste Zaltbommelse Bommeldag gehouden. Om 10.00 uur wordt het legendarische stripduo, Tom Poes en Ollie B. Bommel, vergezeld door burgemeester Peter Rehwinkel, afgezet bij De Poorterij.

Zaltbommel - Nadat de burgemeester de eerste Bommeldag officieel opent valt er tot eind van de middag van alles te beleven op drie locaties.

In het hart van deze dag, Theater de Poorterij, signeren Toondertekenaars Tim Arzt en Henrieke Goorhuis Bommelboeken. Bommelkenners bij uitstek, Klaas Driebergen en Rob Barnhoorn, geven lezingen over Nederlands bekendste stripfenomeen. Driebergen heeft 'Bommel en Bijbel' en 'Leven der dieren' als onderwerp. Barnhoorn kaart het unieke taalgebruik van deze oerhollandse strip aan. De jeugd kan zich laten schminken als de bekende witte poes of zijn onafscheidelijke grote vriend, de heer van de stand. In de grote zaal van De Poorterij worden films van en over Toonder vertoond. Daarnaast valt de kindervoorstelling Tommie en Tom Poes te bewonderen.

De Sint-Maartenskerk herbergt de langlopende exposities 'Bommel en Bijbel', 'Leven der Dieren' en 'Science Fiction' in de Bommelverhalen. Deze tentoonstellingen blijven ook na deze Bommeldag te zien tot medio juni.

Het Stadskasteel werd onterecht toebedicht ooit model te hebben gestaan voor heer Bommel's stulpje, Bommelstein. Helaas... Wat wel klopt is dat hier één van de weinige olieverfjes van Marten Toonders' hand te bewonderen valt. Een sierlijk staatsieportret van de getekende kasteelheer, heer Ollie zelve. Omlijst door originele, persoonlijke brieven van de grote meester.

Om deze dag voor iedereen toegankelijk te houden is, op de voorstelling Tommie en Tom Poes na, alles gratis te bezoeken.

Meer berichten