Samen met haar buren in het Hof van Gameren is Marti van Rooij verantwoordelijk voor het onderhoud van de groenvakken in haar straat.
Samen met haar buren in het Hof van Gameren is Marti van Rooij verantwoordelijk voor het onderhoud van de groenvakken in haar straat.

Samen kleur brengen in de wijk

Marti van Rooij heeft iets met openbaar groen. De bewoonster van het Hof van Gameren besloot samen met haar buren de groenvakken in de nieuwbouwwijk te adopteren. In overleg met de gemeente Zaltbommel werd gekozen voor een mix van planten die de buurt door het jaar heen kleur geeft. De eerste narcissen steken de kop al op.

door Loeki Bruinink

Gameren - Marti van Rooij is één van de eerste bewoners van de gemêleerde wijk in Gameren. "Dertien groenvakken telt onze straat, de Bulkenlaan. Daarnaast nog een aantal boomspiegels. Omdat ik vreesde dat deze met fantasieloze beplanting zouden worden gevuld, nam ik contact op met de afdeling groenbeheer van de gemeente Zaltbommel." Zouden zij als omwonenden zelf het heft in groene handen mogen nemen? Ze trof een enthousiaste ambtenaar die met haar meedacht. Het resultaat: groenadoptie. "We hebben samen met de gemeente een regeling getroffen. Wij zorgen voor natuurvriendelijk onderhoud van de plantvakken in onze straat. De grond blijft eigendom van de gemeente."

Balbestendig
Er werd een beplantingsplan gemaakt. Van Rooijs werkervaring bij diverse tuincentra en ruime plantenkennis kwam daarbij goed van pas. "Openbaar groen moet bestand zijn tegen hitte, droogte en kou. De vakken moeten snel dichtgroeien, zodat we geen last hebben van onkruid, maar de planten mogen elkaar niet verstikken. Ook moeten ze tegen een stootje kunnen en balbestendig zijn. Wist je dat je minder geneigd bent door zo'n vak te lopen als het kleurrijk beplant is?"

Samen met haar buren, waaronder Roland van Exel, maakte ze een actieplan. Gemeente Zaltbommel bekostigde de planten en liet deze afgelopen oktober afleveren in de wijk. De buurt ging er direct mee aan de slag. "Het mooie was dat iedereen op zijn eigen wijze bijdroeg aan het beplanten. Zelfs de allerkleinsten. Zij verzamelden de lege plantenpotjes. Door die samenwerking leerden we elkaar meteen kennen."

Van Rooij kan niet wachten tot de groenvakken haar straat kleur geven. "We moeten nu nog even het onkruid handmatig verwijderen. Als straks de vaste planten de vakken dichtgroeien is dat niet meer nodig. Onze groenadoptie scheelt de gemeente onderhoudskosten. De vaste planten fleuren onze buurt het hele jaar door op én dragen ook nog eens bij aan de biodiversiteit. Huizen in het groen verkopen trouwens ook beter."

Alleen maar voordelen dus? "Zelf ben ik niet zo van de verplichte dagen om samen in het groen te werken. Dat gebeurt nu spontaan. Mijn buren ontfermen zich over het vak voor of naast hun huis. Als je iemand bezig ziet, werkt dat aanstekelijk. Mocht er door verhuizing, vergrijzing of andere redenen de klad in het onderhoud komen, dan neemt de gemeente het weer over. Gezien de betrokkenheid van mijn buren, zie ik dat voorlopig niet gebeuren."

Interesse in groenadoptie? www.zaltbommel.nl

Meer berichten