De jeugd van KBC met de bekers en medailles na de clubkampioenschappen van zondag.
De jeugd van KBC met de bekers en medailles na de clubkampioenschappen van zondag.

KBC bestaat bijna 50 jaar!

De Kerkdrielse Badminton Club (KBC) werd opgericht in 1970, het jaar dat sporthal de Ieper in Kerkdriel open ging. Dat werd direct de thuishaven van KBC. De badmintonners verkasten later mee naar De Kreek. Daar wordt de shuttle nog steeds wekelijks met ferme slag over het net geslagen. In de topjaren had de Kerkdrielse Badminton Club 200 leden. In 2018 waren dat er 75, maar het aantal stijgt weer. De teller staat nu op 85. Wat zou het een mooi cadeau zijn als in 2020 het honderdste lid ingeschreven wordt.

door Jetty Duister

Kerkdriel - Voorzitter Anja van de Biggelaar speelt zelf ook badminton. Zij wil graag vertellen over de sport en de leuke vereniging die zij mede bestuurt: "We spelen twee keer per week op woensdag- en vrijdagavond in de sportzaal. Daar hebben we de juiste hoogte en de benodigde lijnen op de vloer. De 35 jeugdleden zijn in twee groepen verdeeld: de jongste jeugd tot 12 jaar en daarna de jeugd tot 17 jaar. De rest van de leden is senior." Trainer John staat de jeugd bij. Hij wordt ondersteund door Johan Clement, die vanaf dag één lid is en dus heel veel kennis en ervaring heeft. Ook Cindy Verhoeven, vrijwilligers en ouders dragen hun steentje bij.

U11 kampioen
KBC is aangesloten bij de Nederlandse Badminton Bond. Daardoor is het mogelijk om mee te doen aan de landelijke competitie en toernooien die ook regionaal kunnen zijn. "Tijdens de speelavonden wordt er in teams gewerkt. De jeugd wordt daarin wel gestuurd door de trainers, maar bij de senioren loopt dat eigenlijk vanzelf. Zij stellen de teams zelf samen. Je speelt op je eigen niveau, maar jezelf uitdagen om een stapje hoger te komen kan ook." Badmintonnen doe je individueel als enkelspeler. Het dubbelspel is een teamcombinatie van man/man, vrouw/vrouw of gemixt. "In de landelijke competitie waren we het afgelopen seizoen, dat van september tot en met januari loopt, met drie teams vertegenwoordigd. De senioren en het U14 team werden derde in hun klasse. Het jeugdteam U11 werd zelfs kampioen en daar is iedereen hartstikke trots op. Zij kunnen mee gaan doen in de strijd om de titels in de provincie." Voor de kinderen een mooie prestatie, maar het plezier in de sport zit niet altijd in winnen. Wie gewoon lekker wil spelen heeft niet veel nodig: een leuk shirtje, een broek en sportschoenen zonder zwarte zolen. Voor shuttles wordt gezorgd en ja, dan heb je nog een racket nodig. Tip van KBC: laat je geen peperduur racket aansmeren, maar weet wel dat een 'campingracket' niet voldoet.

Glow in the dark
"Ons streven is om volgend jaar weer met vier teams aan de competitie deel te nemen. Meer leden zou fantastisch zijn. We weten dat het best lastig is die te vinden. In onze regio is voetballen en fitnessen volgens mij het meest populair. Om de jongeren tussen 16 en 25 jaar te bereiken is nog moeilijker. Toch proberen we door verschillende activiteiten de aandacht te trekken. Begin 2018 is dat gelukt tijdens de 'Glow in the dark' badmintondag. Het spelen in een wit shirt bij blacklights, was een geweldig succes. Daardoor kregen we nieuwe leden. We gaan dus op zoek naar weer zo'n idee." Misschien vinden de KBC-leden net als vorig jaar iets op YouTube dat aansluit op de belevingswereld van de jeugd. De voorzitter speelt zelf ook en promoot badminton graag. "De basistechnieken kun je snel leren. Sporten en de sociale contacten zijn goed voor je. Een ander voordeel? Het is altijd binnen, dus het gaat altijd door. Ook wij kampen met minder sponsorgelden en gemeentelijke subsidie. Dan moet je de vinger aan de pols houden. Daarom huren we nu twee derde van de sportzaal. Als we kunnen groeien naar honderd leden, zie ik mogelijkheden om de hele zaal weer te huren. We zijn een financieel gezonde vereniging en daar zijn we trots op!" Dat wil de Kerkdrielse club graag zo houden. Aan de moderne verenigingseisen is voldaan. KBC heeft een privacyverklaring op de site staan en er zijn twee vertrouwenspersonen aangesteld. Aanwas van nieuwe (jeugd)leden, vrijwilligers en doorstroom naar bestuurs- en commissietaken kan de continuïteit waarborgen. Hoe gaan ze dat doen?

Jubileumfeest 2020
Vrijdagavond was de algemene ledenvergadering. Op die avond zijn de doelstellingen en wensen voor 2020 bekendgemaakt, naast brainstormen over hoe KBC kan groeien en aantrekkelijker wordt voor studerende en werkende jongeren. "Beginners spelen regelmatig tegen mannen en vrouwen die al veertig jaar lid zijn. Je leert enorm van elkaar. Met meer leden hebben we meer banen nodig. Dan kun je vaker wisselen van spelniveau en daardoor wordt de uitdaging groter. Naast de trainings- en speelavonden organiseren we andere activiteiten en uitjes na het seizoen. Afgelopen weekeinde waren onze clubkampioenschappen en sommige spelers creëren teams om mee te doen aan toernooien elders." De focus ligt op 2020, het jaar waarin ze vijftig jaar bestaan. Wat gaan ze doen? "Dat weten we nog niet. Een ouder-kind-toernooi en een feestavond behoren zeker tot de mogelijkheden." Een activiteitencommissie gaat taken op zich nemen om de festiviteiten te organiseren. Door die taken in kleine stukjes qua tijdsbesteding te verdelen, is het makkelijker om mensen te enthousiasmeren mee te doen. Anja van de Biggelaar hoopt dat er nieuwe frisse ideeën binnenkomen. Eind november komt de nieuwste editie van 'Drielse vertellingen' uit. In deze uitgave wordt de sportieve geschiedenis van KBC uitgebreid opgetekend. Rond die tijd hebben de plannen voor het vijftigjarig jubileum vast meer vorm gekregen.

Voor wie een kennis wil maken met badminton: de informatie is te vinden op de website: www.kerkdrielsebadmintonclub.nl.

Meer berichten