Nog één keer jagen op goud!

Het wereldkampioenschap in Bakoe vorig jaar eindigde in maanden revalidatie voor de 27-jarige fietscrosser Twan van Gendt. Een fikse tegenslag en dat was niet de eerste keer. Van Gendt maakte de overstap van het nationale team naar een commerciële formatie onder leiding van voormalig collega-rijder en nu trainer/coach Martijn Jaspers. Inmiddels is de power (letterlijk) en de focus terug.

door Jetty Duister

Velddriel - De hond moet even naar buiten: "Hij lijkt lief, maar kan soms best lelijk doen. Ik ben net thuis uit Manchester, daarom staan alle tassen nog in de gang." Aan de keukentafel vertelt Van Gendt dat hij een hele drukke week heeft en dat heeft niet alleen met de sport te maken. Hij gaat verhuizen naar Kerkdriel. "Mijn eerste eigen huis! Ik was er aan toe, maar midden in het seizoen in vier weken tijd verhuizen is best een ding.

Crash en breuken
Dat mentale weerbaarheid en fysieke uitdagingen kan ondersteunen was iets waar Van Gendt zich niet eerder op richtte. Bij zijn nieuwe team is dat wel het geval. Na de laatste World Cup wedstrijd in oktober, waar hij zijn vijfde plek in de ranking veilig stelde, ging het persbericht eruit. Breaking news: BMX-er stapt over naar 'de commerciële'! Voor de rijder zelf een hele verandering. Een aantal vastigheden vielen weg, zoals zijn plek in het nationale team, de veilige omgeving van Papendal en bekende teamgenoten. "Misschien heeft mijn crash in mei bij het WK me wel gedwongen tot andere keuzes. Tijdens de trainingen stond er veel wind en achteraf gezien heb ik daar te veel risico genomen. Windkracht 6 pakte me in de zij. Een grote teleurstelling, want ik had mijn zinnen echt op de titelstrijd gezet. Mijn enkelbanden waren beschadigd. Toen ik na een lange tijd rust nog steeds pijn had, heb ik aan de bel getrokken. Een MRI wees uit dat men twee breuken niet gezien had. Ik ben geopereerd in oktober en sindsdien onder leiding van Jaspers aan het terug knokken. De zeven kilo verloren spiermassa zit er bijna weer aan. Vooral de individuele aandacht en het trainen op details voelt goed." Negen jaar lang heeft Van Gendt getraind op hoofdlijnen. Achteraf gezien was hij op zoek naar andere wegen en die heeft hij nu gevonden.

Mierenneuken
Drie jaar geleden werd het eerste Nederlandse commerciële BMX-team opgezet, en met succes. Voormalig teamlid Laura Smulders won alles wat er te winnen viel. Een belangrijke schakel in dit succes? Martijn Jaspers, en dat is één van de redenen voor Van Gendt om in te gaan op de uitnodiging zich bij de ploeg aan te sluiten en nog één keer te gaan voor het hoogst haalbare. Na de Olympische Spelen van Rio, waar de halve finale het eindstation was, heeft Van Gendt getwijfeld: stoppen of doorgaan? Tokyo 2020 komt snel dichterbij en het antwoord is duidelijk. De jacht op goud is geopend. "Nu ik bij Team Oegema zit, heb ik zelf invloed op hoe ik train en wat daarbij voor mij belangrijk is. Gedrevenheid genoeg, je hoeft mij niet te motiveren om te trainen. Dat moet op dit niveau ook niet nodig zijn. Kleine technische details tijdens het racen, daar gaat het om. Het lijkt misschien mierenneuken, maar dat moet om mijn doel te bereiken. Nu is het podium halen mogelijk, en ik wil de beste zijn." Alle randvoorwaarden om dat te bereiken zijn aanwezig. Data om mee te trainen met de Nederlandse selectie kiest hij zelf uit. "Mijn concurrenten trainen met elkaar. Ik train alleen en ben op mezelf aangewezen. Deze setting past mij beter."

Investeren in de toekomst
Door de revalidatieperiode werd Van Gendt gedwongen te resetten. Zonder trainingsuren kwam er meer tijd in de agenda vrij voor andere dingen. Het is gelukt om zaken af te wegen en te beslissen wat wel kan en moet en wat niet. Met een leger hoofd ben je mentaal sterker en dan kost grote stappen nemen minder energie. Is er zorg voor later? "Mijn HBO-studie werktuigbouw kan de link tussen de sport en techniek zijn. Er komen toetsen aan. Als ik ze niet haal, doe ik er gewoon langer over. Ik investeer zeker in de toekomst. Er zijn nieuwe ontwikkelingen in alle sporten, ook bij BMX. Voor de fiets ontwikkel ik iets nieuws. Wat dat is? Daar ga ik niks over zeggen. Misschien kan ik er octrooi op aanvragen. BMX is geen Formule 1. Het is een kleine sport met weinig exposure, maar wel één met grote resultaten. Me verder verdiepen in de techniek van andere sporten? Er zijn nog veel meer dingen die ik leuk vind. Maar echt iets nieuws ontwikkelen spreekt me erg aan. Jeetje, nou praat ik net alsof ik al klaar ben!"

Bewijsdrang als drijfveer
Het seizoen is begonnen. De eerste twee podiumplekken zijn binnen. Maar dat is niet genoeg. Toch zegt Van Gendt dat hij zichzelf geen druk oplegt. "Een eigen huis, een stuk rust in mijn leven en vrienden die achter me staan. Als het moet zijn ze er altijd. Bij het team is de ideale situatie gecreëerd. De sfeer is goed, de neuzen staan dezelfde kant op en we gunnen elkaar het succes. Financieel? Er zijn sponsors, maar natuurlijk zijn andere externe partijen welkom. Dan zouden we nog iets meer kunnen doen." Voor De Spelen van Tokyo zet Van Gendt nog één keer alles opzij. "Als niet-teamNL-lid weet ik dat ik met 1-0 achter sta. Maar als ik resultaten haal, kan de KNWU daar niet om heen. De keuze ligt uiteindelijk altijd bij de bondscoach en dat is ergens ook goed. Ik moet gewoon aan de criteria voldoen die voor alle Men-Elite geldt." Over twee weken wordt er gereden in Verona, niet Van Gendts favoriete baan. In juli is WK BMX in het Belgische Zolder. Van Gendt weet dat 'scoren' kan als hij de focus op het proces kan vasthouden. Is de balans in trainingsarbeid, fysiek en mentaal bereikt? Dan kan hij de 'vleugels' uitslaan om naar de top van de Olympus te vliegen.

Meer berichten