De groep Waaljutters die de oevers van de Waal in Brakel hebben schoongemaakt.
De groep Waaljutters die de oevers van de Waal in Brakel hebben schoongemaakt. (Foto: Marielle Pelle)

Grote voorjaarsschoonmaak in de Bommelerwaard

Zaterdag 23 maart was het Landelijke Opschoondag. Meer dan 100.000 Nederlanders kwamen in actie voor een schonere buurt. Ook in de Bommelerwaard waren op meerdere plaatsen mensen bezig om zich in te zetten voor deze grote voorjaarsschoonmaak.

door Marielle Pelle

Bommelerwaard - In Rossum gingen zaterdagochtend ruim 20 vrijwilligers op pad om de straten in Rossum vrij te maken van zwerfvuil. "De carnavalsvereniging heeft enkele weken geleden de straten al schoongemaakt en afgelopen donderdag hebben de schoolkinderen met het project van Nederland Schoon al heel veel werk verzet", vertelt Antoon van de Heuvel van Rossums Dorpsbelang. "We hebben ons vandaag vooral gericht op de toegangswegen naar Rossum toe, waaronder de Van Heemstraweg waar veel verkeer langs komt." Met elkaar als gehele dorpsgemeenschap hebben ze deze grote voorjaarsschoonmaak gedaan.

Langs de Waal in Brakel ontmoet ik deze zaterdagochtend een groep mannen die vandaag de oevers van de Waal vrij maakt van zwerfafval. Halverwege de ochtend is het verbazingwekkend hoeveel afval op de kar ligt. Met verbazing, maar vooral ook met frustratie, tonen ze het afval van vanochtend: een bus verf, stopcontacten en allerlei ander klusafval. "Iemand is aan het klussen geweest en heeft al zijn afval hier langs de Waal gedumpt en daarna in brand gestoken. Deze ochtend kunnen wij de restanten opruimen", vertellen de mannen. Er liggen veel flessen en klein afval, maar ook een hoedenplank van een auto, een oude versleten werkjas. De mannen die hier jutten verbaast niets meer.

"Er ligt vandaag niet veel", vertelt Evert Versteeg. "Dat komt doordat het hoog water is. Dus deze ochtend kunnen we niet op de stranden langs de Waal." Gerrit Ermstrang, die het werk van de Waaljutters coördineert, vertelt: "Van maart tot en met oktober maken we elke zes weken de stranden en uiterwaarden rondom de Waal schoon."

De Waaljutters vertellen dat het vooral in de zomerperioden schrikbarend is hoeveel afval de recreanten achter laten op de stranden. Bert Loef: "Dit is de grootste frustratie. Wij zijn maar een druppel op de gloeiende plaat. Al het andere afval stroomt door naar de Noordzee." Hij kijkt me scherp aan en zegt: "Er moet fundamenteel iets veranderen. Er wordt veel te veel afval geproduceerd en mensen dragen hiervoor niet de verantwoording. Doordat ik hier met de Waaljutters mee ga, kan ik mijn eigen geweten sussen. Maar er moet meer bewustwording komen." Hij oppert in het algemeen dat de kinderen op school zich hiervan al bewust moeten worden.

Dat er kinderen zijn die zich hiervan bewust zijn, wordt bewezen bij de Waaljutters. Er zijn altijd kinderen die helpen bij hun acties. Vandaag is de 8-jarige Jens Kuijntjes erbij om het zwerfvuil langs de Waaloevers op te ruimen. "Ik doe het voor mijn plezier", vertelt hij, "maar vooral voor de wereld en de natuur."

Terwijl de mannen een kopje koffie drinken, worden ondertussen de afspraken gemaakt om komende week weer de bermen van de N322 schoon te maken. Dit doen ze elk voorjaar, voordat de bermen gemaaid worden en voordat alle slootkanten dichtgegroeid zijn. Ars Kuijntjes: "Dit moet toch iemand doen en op deze manier zetten we ons in voor het milieu en de samenleving." Gerrit Ermstrang: "Sinds een tijdje krijgen hiervoor een vergoeding van de gemeente. Deze vergoeding schenken we aan de dorpsraad, zodat de gehele Brakelse samenleving hier voordeel van heeft." Want een representatief dorp creëer je samen!

Meer berichten