Juf Gerdien van groep 8 van de Willem van Oranjeschool in Brakel stond na de lunch op maandag 1 april voor een leeg klaslokaal.
Juf Gerdien van groep 8 van de Willem van Oranjeschool in Brakel stond na de lunch op maandag 1 april voor een leeg klaslokaal. (Foto: Marielle Pelle)

1 april-grappen op de Willem van Oranjeschool

Maandagochtend rolde de ene na de andere grap Nederland in. Grote merken als Tui, Jumbo, Lidl, Kinepolis en Febo kwamen met een passende commerciële 1 april stunt. Ook in de Bommelerwaard werd op veel plaatsen de maandagochtend van 1 april vastgepakt voor een passende grap met buren, collega's, vrienden of schoolkinderen.

door Marielle Pelle

Brakel - Vrijdagavond stuurde de directie van de Willem van Oranjeschool een mail met de maandelijkse nieuwsbrief naar de ouders. Daarbij een extra bericht dat de school aanstaande maandag geen gebruik kon maken van de watervoorziening. Ouders werden verzocht om de kinderen een fles water mee naar school te geven, als drinkwater en om het toilet door te spoelen na gebruik. Maandagochtend kwamen verschillende kinderen met een volle waterfles naar school, andere kinderen vroegen zich of dit verhaal wel klopte. Al spoedig hoorde ze van hun leerkracht dat het 1 april was.

Rare vragen
In groep 8 van de school had juf Gerdien de Bruijn in overleg met de externe gymdocent een plan opgezet. Er was een officiële theorietoets voor het vak gym van Cito in elkaar gezet. De kinderen moesten de raarste vragen beantwoorden of oplossen, met de pen in je mond schrijven, opdrukken op je stoel, met één oog de ruimte van de klas verkennen. Juf Gerdien kijkt het schouwspel in haar klas serieus aan en zegt: "Ze begonnen heel serieus aan hun toets en wilde deze graag goed maken." Aan het einde van de toets waren het de antwoorden die de oplossing vormden.

De 12-jarige Rosalin van As had als eerste de oplossing en gaf met een grote glimlach de juf al snel een knipoog. Steeds meer leerlingen ontdekte dat ze door de juf beet waren genomen en dan is het Jara Dijkhof die met verbazing het antwoord door de klas roept: "Eén april!"

Terugpakken
Dit was groep 8 toch wel een reden om te bedenken hoe ze maandagmiddag hun eigen juf op een mooie manier terug kunnen pakken. Als de juf tussen de middag is lunchen, sluipen ze naar hun lokaal en hangen een briefje op: 'Wij zijn vanmiddag vrij. Tot morgen juf!'

Om 13.15 uur staat juf Gerdien voor een lege klas en begrijpt er niets van. Ondertussen houden de kinderen van groep 8 zich schuil in het bos achter de school. De juf laat zich niet beet nemen en besluit samen met de juf van groep 7 dat de kinderen van groep 7 nu naar groep 8 mogen en de juf van groep 8 verstopt zich in school.

Strenge juf
Rond 13.30 uur staan de leerlingen van groep 8 uitgelaten voor de schooldeur en komen luid roepend binnen: "Eén april!" Tot hun verbazing is hun klas gevuld met andere kinderen en is hun eigen juf naar huis. Ze worden ontvangen door een strenge juf Arinda van groep 7 die hun vermanend vraagt: "Wie heeft dit bedacht? De directie is aan het nadenken over verdere stappen, want dit is een overtreding van de leerplicht." Ook vertelt ze de leerlingen dat alle ouders worden ingelicht.

Excuses
De stralende ogen van de groep 8 leerlingen krijgen ineens allemaal een andere blik. Ze kijken allemaal geschokt, alle gezichten betrekken en sommige lippen beginnen te trillen. De bedenker van de grap, Harm Wahlbrinck, biedt geschrokken zijn excuses aan. En hij zegt dat hij alles uit zal leggen aan de directie van de school. Maar dan gaat de deur open en daar is hun eigen juf Gerdien. Geschrokken bieden ze eerst hun excuses aan, maar dan hebben deze leerlingen van groep 8 door dat ze door hun juffen weer zijn terug gepakt.

Meer berichten