Aart van Genderen zorgt er al vijftig jaar voor dat de kerkdeuren op zondag stipt om 09.00 uur openen. Als koster is hij doordeweeks ook verantwoordelijk voor het klein onderhoud rondom de kerk in Kerkwijk.
Aart van Genderen zorgt er al vijftig jaar voor dat de kerkdeuren op zondag stipt om 09.00 uur openen. Als koster is hij doordeweeks ook verantwoordelijk voor het klein onderhoud rondom de kerk in Kerkwijk.

Aart van Genderen is al vijftig jaar koster

Al een halve eeuw staat hij elke zondag bij de ingang van de kerk en groet alle kerkgangers. Aart van Genderen uit Kerkwijk gedenkt dankbaar samen met de Hervormde Gemeente in Kerkwijk zijn 50-jarig kosterjubileum.

door Marielle Pelle

Kerkwijk - Vijftig jaar geleden zocht de Hervormde Gemeente in Kerkwijk een nieuwe koster. Wat de drijfveer toentertijd was om te solliciteren weet Van Genderen eigenlijk niet meer. Hij somt op: "We hadden trouwplannen, we waren op zoek naar een huis in de buurt van Kerkwijk en trouw kerkelijk meelevend, dus we reageerde op de oproep. Ik stelde wel de voorwaarde dat we dan een huis wilde in de directe nabijheid van de kerk." Dat was mogelijk en inmiddels woont hij samen met zijn vrouw al vijftig jaar op dit plekje aan de Aalderwijksestraat en vervult hij al vijftig jaar de rol van koster.

Onderhoud
Van Genderen vertelt dat hij al die jaren al een vast schema heeft. Hij gaat op zondagochtend stipt om 09.00 uur naar de kerk om de deuren te openen. Op zaterdagavond zet hij alles klaar en zorgt dat de psalmborden in orde zijn. Een flinke klus: "Maar ik ken de letterbakken blindelings", vertelt Van Genderen. Daarnaast verzorgt hij doordeweeks ook het klein onderhoud rondom de kerk. Dat er bij het kosterschap ook door de week veel werk komt kijken, wordt dus wel duidelijk. Van Genderen vertelt over het vervangen van lampen, dat is geen eenvoudige klus in een eeuwenoude kerk. In detail vertelt hij dat hij via het trappenhuis naar zolder kan. Daar is een smalle doorgang naar het plafond van de kerk. Via een kleine kruipruimte kan hij precies over de zolder kruipen en kan daar de lampen laten zakken, om dan beneden de lampen te kunnen verwisselen. Ook het hijsen van de vlag is een bijzondere klus: "Maar dat zijn wel momenten waar ik van geniet! Als de vlag gehesen moet worden, ga ik op mijn gemak helemaal boven naar de toren en daar geniet ik van het uitzicht. Bij mooi weer kan ik de warmteschoorstenen bij Geertruidenberg dan zien."

Kerkklok
Als koster heeft het gezin met het plannen van de vakanties altijd rekening gehouden met het kerkelijk jaar. "We probeerden nooit op vakantie te gaan als die week Heilig Avondmaal werd gevierd in de kerk", aldus Van Genderen. En zo vertelt hij samen met zijn vrouw Errisje over een voorval enkele jaren geleden. Van Genderen ging samen met een groep vanuit Brakel op reis naar een zendingsechtpaar in Kenia. Maar tijdens zijn verblijf in Kenia zou in Nederland de klok verzet worden. Gezien het verzetten van de kerkklok een bijzondere handeling is, die moeilijk is uit te leggen, besloot Van Genderen om de kerkklok vast te verzetten voordat hij op reis ging. Dit was al snel opgevallen en dat nieuws ging zo snel, dat zowel de regionale als de landelijke media een foto plaatste dat Kerkwijk een uur abuis had. Van Genderen lachend: "Voordat ik in Kenia aangekomen was had ds. Van de Ham in Kenia het krantenknipsel uit De Telegraaf al gelezen."

Halve eeuw
Terugkijkend op een halve eeuw kosterschap komen veel mooie herinneringen boven. Al moeten ze eerlijk zeggen dat de periode van de kerkscheuring in 2004 de meest heftige en pijnlijke periode was. Toch brengt het Van Genderen al vijftig jaar elke zondag aan de kerkdeur. Ik vraag wat hem drijft om dit al zo'n lange periode te doen. Van Genderen antwoord: "De ontmoeting met de mensen. En op deze manier mag ik in dienst staan van het koninkrijk!"

Dan wordt hij even stil. Hij kijkt me aan en zegt integer: "Ik ben geen dominee, maar ik ben wel elke zondag degene die de eerste preek mag geven. Want als de kerkdeur dicht blijft, kan ook Gods woord niet opengaan."

Meer berichten