On-kruid: Forsythia

In deze rubriek vertelt Jules Faber wekelijks over planten die in Nederland te vinden zijn. Hij gaat hierbij in op de kruidengeneeskunde en hun benaming, maar geeft ook recepten prijs.

Ik was de struik bijna vergeten, maar in april kun je niet om de Forsythia heen. Bij de meeste mensen beter bekend als het 'Chinees klokje', de struik met de gele klokvormige bloemen. Het is een struik waaraan eerst de gele bloemen bloeien en pas daarna de bladeren. Dat is de reden dat je hem in veel tuinen kunt vinden, juist omdat we in de lentetijd het 'zonnige' kleurtje goed kunnen gebruiken.

Ik zet altijd een aantal takken met dichte knoppen binnen om dubbel plezier te hebben van de zonnige bloemen. Is hij eenmaal uitgebloeid en de bladeren verschijnen aan de wat hoekige en holle takken, dan is hij, voor mij persoonlijk, de rest van de zomer een saaie struik.

Wist u trouwens dat hij tot de familie van de olijfachtigen hoort?

De struik werd voor het eerst vanuit China meegenomen naar Engeland door de plantkundige Forsyth en die heeft er zijn naam aan verbonden. Hij nam de struik mee omdat de bloemen eetbaar zijn. Ze hebben een ietwat frisse smaak, die je als smaakmaker kunt toevoegen aan sla en als garnering in het kwarktoetje.

De oude Chinese sjamanen adviseerden bij hoge koorts om thee te zetten van de nog groene bessen. Deze bessen zouden koortsverlagende en ontstekingsremmende eigenschappen hebben. Maar in Nederland staan de bessen op de verbodenlijst vanwege mogelijke bijwerkingen. Dus laat de bessen maar gewoon aan de struik hangen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden