Wethouder Bragt en deelnemer Aartje openden samen het cadeauwinkeltje van Prezzent.
Wethouder Bragt en deelnemer Aartje openden samen het cadeauwinkeltje van Prezzent. (Foto: )

Prezzentje vol eigengemaakte spullen

Als je in de werkplaats en het naaiatelier zulke mooie spullen maakt. En als je in de tuin lekkere groente en fruit verbouwt. Waarom zou je die producten dan niet delen met de inwoners van de Bommelerwaard? Dat Prezzent een cadeauwinkeltje opent in Pand 9 is dus een logische stap. Donderdag 11 april, tijdens de Open Middag, werd het Prezzentje officieel geopend.

Door Loeki Bruinink

ZALTBOMMEL - Zaltbommel Deelnemer Aartje valt de eer te beurt om met de Zaltbommelse wethouder Adrie Bragt de openingshandeling te verrichten. Samen mogen ze een feestelijk lint doorknippen. Dat blijkt nog een flinke klus. Want het lint is stevig en de schaar is bot. Uiteindelijk geeft het lint zich gewonnen en is de opening van Prezzentje een feit.

Meteen drommen nieuwsgierige bezoekers het nieuwe winkeltje binnen. Er blijkt van alles te koop: kleurige schilderijtjes, houten insectenhotels, stoffen tassen en paashazen. Wat deze artikelen gemeen hebben, is dat ze door de deelnemers van Prezzent zijn gemaakt. "Zij beheren ook zelf de winkel. Alleen als ze er niet uitkomen, waarschuwen ze de leiding", vertelt Patricia Kraan, teamleider Werk & Dagbesteding. "Ruim veertig mensen bezoeken wekelijks onze locatie hier in Pand 9, waar we sinds twee jaar zijn gevestigd. We bereiden ze voor op de arbeidsmarkt of zorgen voor een zinvolle dagbesteding."

De wethouder is net zo enthousiast over de activiteiten van Prezzent als de begeleiders en deelnemers zelf. Hij wijst op een paar vogelkastjes die op de werkbank liggen. "Een fantastisch project." Een aantal deelnemers van Prezzent heeft 140 mezenkastjes in elkaar gezet. Een deel daarvan maakten ze van het hout van eikenbomen die ten prooi waren gevallen aan de eikenprocessierups. De huisjes worden nu verspreid over de Bommelerwaard opgehangen, onder andere op de Stadswallen. De mezenfamilies die daar straks hun intrek nemen, zijn de natuurlijke verdelgers van die schadelijke rupsen. "We maakten soms wel veertig huisjes op een dag", vertelt tuinmedewerker Xander niet zonder trots. "Twee man boren, twee man schroeven."

In het atelier aan de overkant staan tien naaimachines. Ook hier maken deelnemers producten voor het nieuwe winkeltje. En wordt gewerkt in opdracht van ondernemers. Zo naaien ze voor een lokale meubelfabriek bekleding voor armleuningen.

"In een aparte ruimte kun je oefenen met de Nederlandse taal of leren omgaan met computers. We kijken goed wat past bij een deelnemer", legt Patricia uit. "Vaak zijn de activiteiten hier bij Prezzent een middel om een ander doel te bereiken: deelnemers willen doorstromen naar een opleiding of baan. Ook degenen die puur aanwezig zijn voor dagbesteding, zijn zinvol bezig. De receptie in Pand 9 wordt bemand door onze deelnemers. Anderen houden de moestuin bij. En ja, vanaf nu gaan ze ook aan de slag als winkelpersoneel voor Prezzentje."

www.prezzent.nl

Carlijn Geron
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden