Een insectenhotel maken is leuk voor jong en oud. Maar het zijn straks de bijen in de Bommelerwaard die er het meeste plezier van hebben.
Een insectenhotel maken is leuk voor jong en oud. Maar het zijn straks de bijen in de Bommelerwaard die er het meeste plezier van hebben. (Foto: )

Getimmer maakt boeren en bijen blij

Kinderen, ouders en grootouders timmeren er op los in een stal van de boerderij van de familie Van Zeelst in Hedel. Ze bouwen een insectenhotel. Het is een van de activiteiten tijdens de Streekmarkt waarmee de vereniging voor agrarisch natuur- en landschapsbeheer De Capreton haar twintigste verjaardag viert. Het is niet zomaar een leuke bezigheid, zo blijkt.

Loeki Bruinink

HEDEL - 'Twee spijkers in vogeldeurtje, twee spijkers in vlinderdeurtje'. De instructies voor het maken van je eigen insectenhotel, worden zorgvuldig opgevolgd. De kleinsten laten stap 1 tot en met 12 graag aan hun vader, moeder, opa of oma over. Zij concentreren zich liever op stap 13 'Naar eigen inzicht vullen'. Onder toeziend oog van de vrijwilligers van De Capreton ontstaan de mooiste onderkomens voor insecten. Het is slechts een van de activiteiten tijdens de Streekmarkt van De Capreton, maar wel een heel belangrijke. Vrijwilligers zijn niet zomaar wekenlang bezig geweest met de voorbewerking van het materiaal voor driehonderd hotels. Ze willen daarmee de kinderen een plezier doen, maar vooral ook de wilde bijen. Er bestaan maar liefst 358 soorten. En die hebben het moeilijk. Dat de hotels straks verspreid over de Bommelerwaard een plekje krijgen, is goed nieuws voor de nijvere beestjes. En natuurlijk voor de agrariërs, die voor de bestuiving van hun gewassen afhankelijk zijn van de bijen.

Juist in die samenwerking tussen boeren, tuinders en burgers ligt al twintig jaar de kracht van De Capreton. Van de ruim 200 leden is 65% agrariër en 35% burger. Samen zoeken ze naar oplossingen om het landschap zo te beheren dat iedereen er beter van wordt. Of het nou gaat om de natuurlijke begrazing van de uiterwaarden, de weidevogelbescherming of het zaai- en maaibeleid van bloemen- en kruidenrijke bermen. Wie het oorverdovende getimmer achter zich laat en de kraampjes van de lokale agrariërs bezoekt, proeft de opbrengst van die samenwerking. Al smikkelend loop je van de ene naar de andere ondernemer. Kaas, aardbeien, worst, ijs, jam, Lakenvelder vlees, zuivel, granola, eieren en honing vinden gretig aftrek.

Met de huifkar of met eigen vervoer kun je deze zaterdag gebieden bezoeken die De Capreton in beheer heeft: het nieuwe plasdrasgebied Bruchemse Broek, Hurnse Kil, De Boterkampen en Munnikenland.

Ondertussen hebben de leden van de Scouting St. Martinus uit Zaltbommel de grootste lol op de boerderij. Zij begeleiden het Raket Fles Schieten, marshmallows roosteren en Primitief Koken. Een aaibare koe laat de bedrijvigheid gelaten over zich heen komen. Naast haar staat een professioneel bijenhotel. Twee van deze hotels zijn 's ochtends overhandigd aan de wethouders Van Hoften (Maasdriel) en Van Leeuwen (Zaltbommel). Die zullen daar in hun eigen gemeente een mooi plekje voor zoeken. Zet ze in de zon, is het advies dat alle nieuwe bezitters van de insectenhotels nog meekrijgen. De bijen én de agrariërs zullen je dankbaar zijn.

Carlijn Geron
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden