Was het voor afgaande jaren het op het bombardement van Hiroshima geïnspireerde werk ‘The Armed Man’ van Karl Jenkinsfoto: Fotolux Zaltbommel
Was het voor afgaande jaren het op het bombardement van Hiroshima geïnspireerde werk ‘The Armed Man’ van Karl Jenkinsfoto: Fotolux Zaltbommel (Fotolux Zaltbommel)

Herdenken met Requiem van Mozart

Voor de derde keer op rij zal ook dit jaar K.Z.M. Belcanto onder leiding van dirigent Corné Mooibroek op 4 mei in het kader van de dodenherdenking een concert verzorgen. Was het voorafgaande jaren het op het bombardement van Hiroshima geïnspireerde werk ‘The Armed Man’ van Karl Jenkins, dit jaar zal zowel in de St. Martinuskerk van Kerkdriel als de Sint Maartenskerk in Zaltbommel het requiem van Wolfgang Amadeus Mozart worden uitgevoerd. ‘Begeleidingsorkest Holland’ waarin veel Bommelerwaardse muzikanten zitten, zal het koor en de solisten begeleiden.

Door Mirjam Duijts-As

KERKDRIEL/ZALTBOMMEL - Het requiem is een dodenmis met teksten zoals die tijdens een uitvaartmis worden gebruikt in de katholieke kerk. De teksten hebben allen tot doel te bidden voor de ziel van de overledene opdat hij mag binnen treden in het hemels-paradijs en dat zijn zonden mogen worden vergeven.

Mozart heeft ze voorzien van prachtige en meeslepende melodieën die menig luisteraar zal ontroeren. Hij schreef het werk aan het einde van zijn leven en heeft het zelf nooit meer kunnen horen. Het wordt gezien als een van de hoogtepunten uit het repertoire van de klassieke muziek.

Voor het bestuur van het K.Z.M. Belcanto was het niet moeilijk ja te zeggen tegen de organisatoren van de dodenherdenking. Niet alleen zijn de koorleden die uit de gehele Bommelerwaard komen, buitengewoon enthousiast om met het werk aan de gang te gaan, ook een flink aantal projectleden vonden hun weg naar het koor om de koorleden te ondersteunen.

Nel Naayen is al heel wat jaren enthousiast koorlid. “Ik geniet heel erg van zowel de repetities als de concerten, het geeft heel veel voldoening om te kunnen laten horen wat we met hard repeteren bereiken”.

Mieke Laheij is al verschillende keren actief als projectlid: “Samenwerken met als doel iets moois neer te zetten, bevordert de saamhorigheid en inspireert enorm”.

Wout Laheij is enthousiast bestuurslid. Hij is blij dat Belcanto met de herdenkingsconcerten kan bijdragen aan een band tussen verschillende plaatsen in de Bommelerwaard. Lovenswaardig vindt hij het dat instellingen bereid zijn het project financieel te ondersteunen zodat de toegang gratis is en het voor iedereen mogelijk is de concerten te kunnen meemaken. “Koor, solisten, orkest en bezoekers, het voelt als een eenheid.”

Om 18.00 uur klinkt het Requiem in de Martinuskerk aan de Kerstraat in Kerkdriel, om 20.45 zal het wederom klinken in Zaltbommel aan het Kerkplein in de Sint Maartenskerk. In het kader van de viering van 4 en 5 mei is het concert gratis. Aan de deur zal een vrijblijvende collecte worden gehouden.

Elma van den Dool is de sporaan van dienst, Liesbeth van der Loop de alt, Ioan Micu tenor, Johan Feyen Bas. De dirigent is Corné Mooibroek.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden