De droom van Marleen Oomen kwam uit; zij is die zorgverlener in een creatief beroep. foto: Jetty Duister
De droom van Marleen Oomen kwam uit; zij is die zorgverlener in een creatief beroep. foto: Jetty Duister (Foto: )

Kapster met een missie

Marleen Oomen (35) heeft nooit een beroepskeuzetest gedaan. Ze wist al heel jong wat ze wilde worden: kapster. Haar werklocaties wijzigde een paar keer, maar haar vak is ze altijd trouw gebleven. Nu heeft de Kerkwijkse een missie. Mensen gelukkig maken die om welke reden dan ook haarproblemen hebben. En dat dat heel iets anders is dan een 'bad hairday' wordt al snel duidelijk.

Door Jetty Duister

KERKWIJK - Het is de eerste echte lentedag. Wat is er nou mooier dan lekker buiten een interview te doen. Voor Marleen haar eerste en dat vindt ze best een ding. Maar als ze over de passie voor haar bijzondere werk begint te vertellen, spreekt de vakvrouw. Haarwerksalon Care 4 You zit inpandig op de locatie van Hairfashion Leny in Aalst. Dat Marleen bij 'leermeester' Leny Duister de fijne kneepjes van het vak leerde, is toevallig.

Kapper als creator

"Al op de lagere school was ik bezig met het haar invlechten van vriendinnetjes. Dat wisten mijn ouders ook. Op een feestje kwam mijn moeder een oude kennis, Gerrit Duister, tegen. Zijn vrouw Leny had een kapsalon en ik was vijftien en zocht een bijbaantje. Zo is het begonnen. Na de middelbare school volgde ik de allround kappersopleiding en mijn visagie certificaat in Den Bosch." Oomen werkte inmiddels bij Hairfashion Leny. Daar deed ze veel kennis er ervaring op en de band tussen Leny en Gerrit groeide uit tot echte vrienden.

Marleen is getrouwd en heeft een zoontje en een dochtertje die al bezig is met het haar van de pop, speldjes en haarbandjes, vertelt ze lachend. "De droom om iets creatiefs binnen mijn vakgebied te doen waar mensen blij van worden, had ik al langer. Waar ik dan blij van wordt? Als mensen bij de kapper zitten, ben jij vaak het luisterend oor. En blijkbaar ben ik iemand tegen wie ze makkelijk aan durven praten. Dat is heel fijn te ervaren. Daarnaast ben ik een creatieveling. Wat is er nou mooier dan tevreden, blije mensen naar huis te zien gaan. Toch wilde ik meer doen. Iets waar ik mijn passie en creativiteit in kwijt kon en waarmee ik iets extra's voor de mensen kon betekenen." Haarwerken! In dat plaatje paste al Oomen's doelstellingen. Samen met familie en vrienden werd het bedrijfsplan uitgewerkt. De naam werd verzonnen, de website en Facebookpagina aangemaakt en de flyers en kaartjes gedrukt. Het 'zorgen voor' verhaal heeft vaste vorm gekregen in Haarwerksalon Care 4 You. De locatie was zo geregeld. De cliënten zijn op afspraak welkom aan de dr. C.J.K. van Aalststraat 3 en uiteraard is een bezoek aan huis geen enkel probleem. Voor de opening in januari moest Marleen nog wel een aanvullende opleiding volgen, een toets doen voor erkenning van de ANKO en de geheimhoudingsplicht en afspraken met de zorgverzekeraars regelen. Natuurlijk, het was een uitdaging om de stap naar het ondernemerschap te zetten, maar volgens Oomen was het nu of nooit.

Haarwerk is geen pruik!

In de volksmond is een haarstukje of - werk een pruik. Maar dat zijn twee hele verschillende dingen. Een pruik draag je vaak voor de lol, zo'n Oranje op Koningsdag of tijdens carnaval. Of beroepsmatig als acteur of misschien gewoon omdat je het leuk vind er anders uit te zien. Wat is dat verschil dan? "Net als bijna iedereen hebben ook wij in onze nabije omgeving te maken gekregen met kanker. En dat is waar de meeste mensen haarwerken mee associëren: een kaal hoofd door chemokuren. Maar dat is zeker niet altijd het geval. Kaalheid of andere haarproblemen kunnen vele oorzaken hebben. Denk aan hormoonproblemen, je genen, medicijngebruik of andere ziekten. Jong, oud, man of vrouw; het kan iedereen treffen. Cliënten kunnen zich daardoor erg ongelukkig voelen. Het is niet dat je haar een dagje slecht zit. Hun zelfvertrouwen en eigenwaarde kan door haarproblemen een deuk oplopen. Ik kan de fysieke problemen niet oplossen, maar ik kan wel degelijk bijdragen aan een stukje meer geluk." Als je als patiënt de salon binnenstapt ben je de eerste drempel al over. Het intake gesprek en advies voor een zorgplan is kosteloos. Met een verwijsbrief is het vaak mogelijk een vergoeding van de zorgverzekeraar te krijgen.

Stichting Haarwensen

De eerste cliënten hebben hun kunstwerk al mogen ontvangen, want zo kun je het haarwerk wel noemen. "Voordat het eindresultaat daar is, zijn er al heel wat keuzes gemaakt. Daarom begin ik altijd met een gesprek. Iedereen heeft wensen. Je denkt dan gelijk aan kleur en lengte, maar dat kan allemaal geregeld worden. Het is voor mij belangrijker te weten wat mensen doen in hun dagelijks leven. Werk je en wat zijn dan je activiteiten? Wil je kunnen sporten en wat dan en hoe intensief? Ben je iemand die zelf kan stylen en het haar goed kan verzorgen? Allemaal vragen. Mijn taak? Luisteren! Want aan de hand hiervan kunnen we de mogelijkheden bekijken. Er moet niets en er kan veel." Met haar kennis en pure passie kan een mooie match gemaakt worden. Dan is er nog de keuze van 'kunst - of echt haar'. De synthetische versie zit eigenlijk altijd goed. Aan het echte haar moet je zelf meer kunnen doen. Overigens is het verschil bijna niet te zien! "Nadat we samen een keuze gemaakt hebben, duurt het een kleine week voordat het haarwerk beschikbaar is. Daarna volgen er controles. Het is een gepersonaliseerd product, maar er kan altijd toch iets niet lekker zetten of zo. Als het plaatje dat we in theorie voor ogen hadden in praktijk er ook zo uit ziet, krijg ik die lekkere kriebels van een voldaan gevoel. Mijn missie om iemand een stukje gelukkiger en blijer te maken is dan geslaagd. Misschien weten mensen het niet, maar het echte haar voor kinderen en tieners komt van Stichting Haarwensen. Donaties van haar zijn heel welkom! " Wil je meer weten? www.haarwerksaloncare4you.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden