Het blad kun je rauw eten, maak er een omelet van of zet er thee van.
Het blad kun je rauw eten, maak er een omelet van of zet er thee van. (Foto: )

On-kruid: Paardenbloem (Taraxacum)

Door Jules Faber

Vrijwel iedereen kent de paardenbloem, hij dankt zijn naam aan het feit dat paarden ze graag lusten. De Franse naam pissenlit (pis in bed) geeft aan dat de paardenbloem een vocht afdrijvende werking heeft. Taraxis betekent oogziekte. Thee van paardenbloemen werd gebruikt bij oogziekte.

De bloem is samengesteld uit een groot aantal kleine gele lint- en buisbloemen en zit op een holle stengel. Breekt de stengel, dan komt er witte vloeistof uit (amara latex, rubber), ook wel paardenbloem-melk genoemd. Dit melksap laat bruine vlekken achter op je kleding en is slecht voor je maag. In de Russische communistische tijd had men paardenbloemboerderijen, om rubber te winnen uit paardenbloemen. Ze konden toen geen rubber importeren. Is de bloem uitgebloeid dan verschijnt een soort parachute waar een zaadje aan zit dat verspreid wordt door de wind. Als je alle parachutes weg kan blazen mag je, volgens de overlevering, een wens doen.

De hoofdbloei van de paardenbloem valt in mei, een tweede bloei is in september. Het blad zit vol voedingsstoffen zoals, vitaminen B1, B2, B3 en vitamine C en bezit daarnaast veel mineralen.

Het blad kun je rauw eten, maak er een omelet van of zet er thee van. De voedzame bladeren zijn minder bitter als je ze bleekt. Zet dan gedurende twee weken een emmer over de bladeren heen. Gebleekt blad werd vroeger ook wel molsla genoemd

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden