Ardito Blue Rebels U20 wonnen het toernooi in Bussolengo (I); een prachtige ervaring en veel basketbalvrienden rijker.
Ardito Blue Rebels U20 wonnen het toernooi in Bussolengo (I); een prachtige ervaring en veel basketbalvrienden rijker. (Foto: )

Lukt het Ardito Blue Rebels om een senioren mannenteam te smeden?

Zonder coach maar met U20 teammanager Marcel Verharen en een aantal ouders, reisden de basketballers van de Zaltbommelse club af naar Italië. De gelegenheid om in Bussolengo mee te doen aan een toernooi werd met plezier aangenomen. Doel van de trip? Gezelligheid, lekker ballen, teambuilding én de toekomst van de vereniging.

Door Jetty Duister

ZALTBOMMEL - Verharen is met de auto vol grote bagage naar Italië gereden. “De jongens zijn met het vliegtuig gegaan en dan kun je niet veel meenemen. Als ouder, mijn twee zoons spelen, ben ik betrokken geraakt bij de club. Naast het teammanagement ben ik wedstrijdleider. Coach Ronnie Smits kon deze trip niet mee, die taken heb ik daarom overgenomen. Zelf heb ik nooit gebasketbald maar als begeleider en supporter van de kinderen rol je er zomaar in.

Nog niet zo lang geleden is de naam van de basketbalclub veranderd: naast Ardito kreeg het de geuzennaam Blue Rebels. De missie? De vereniging uitbouwen. “We hebben een senioren damesteam dat een volledig competitieprogramma draait. De aanwas van jeugd is goed. Er zijn vier gemengde teams van U10 tot en met U16. Zij spelen een winter- en lentecompetitie. Met meer jeugdspelertjes zouden we jongens- en meisjesteams kunnen samenstellen. Na het opheffen van basketbalvereniging Condor uit Kerkdriel was de verwachting dat we uit de gemeente Maasdriel leden aan konden trekken. Dat is nog niet echt het geval, maar we blijven eraan werken. De U20 mannen draaien goed. Het is een hecht team met jongens die al langere tijd met elkaar spelen. Zij zouden de kartrekkers kunnen zijn. Volgend seizoen vertrekt één speler. Hij is te oud om dispensatie aan te vragen. Gelukkig blijft hij bij de club betrokken. Een U22 team? Daarvoor zijn de rest van de spelers weer te jong.” Het huidige U20 team moet dus uitgroeien tot een volwaardig senioren heren 1 team. Teambuilding is daarom heel belangrijk volgens Verharen en het spelen van een internationaal toernooi kan een mooi middel zijn.

Toernooiwinst

“Bij de mannen kwam het idee samen iets leuks te gaan doen. In december meldde speler Jurre Schalk dat hij voor zijn opleiding tot sport- en bewegingscoördinator iets moest organiseren. Mijn vriendin is Italiaanse, wij gaan regelmatig die kant op en hebben er goede contacten. Zo is het een beetje gegaan. We zagen er zeker de meerwaarde van in, maar wisten dat het niet goedkoop was. De jongens hebben veel zelf bekostigd. Daarnaast hebben ouders en sponsors bijgedragen. Op Koningsdag zijn we aangekomen en hebben we lekker de omgeving geproefd. Slapen? Op de camping aan het Gardameer om de kosten een beetje te drukken. Op zondag balden we een oefenpotje tegen het hoog spelende LeoBasket. Laten we zeggen dat we het conditioneel aflegden tegen deze mannen. En de wedstrijd van maandag? Misschien dat dat duel door het tijdstip (21.15 uur) en iets te veel recreatie vooraf, verloren ging,” vertelt Verharen lachend. “Dat hoort wel een beetje bij zo’n trip. Onze doelen zijn altijd hetzelfde: prio 1 - gezellig, prio 2 - wij sluiten niemand uit waardoor we een sterk team, in meerdere opzichten hebben en prio 3 - het basketbal spel zo goed mogelijk spelen.” Het toernooi verliep beter! De andere deelnemers waren: Bears Basket Bussolengo, Ubik Pallacanestro (Fumane), Pallacanestro Lugagnano, Pallacanestro Dossobuono e Grizzly Lessinia (Grezzana). Allemaal gelijkwaardige tegenstanders. Vijf pittige matches met drie keer winst, een gelijkspel en de laatste wedstrijd een verlies op 1 punt. Het maakte geen verschil uit voor de eindstand. “Dat de Ardito Blue Rebels U20 dit toernooi hebben gewonnen, geeft zeker een boost.”

Verharen heeft als wedstrijdleider veel te maken met communicatie. Zaken afstemmen met scheidsrechters, zaaleigenaren, besturen van verenigingen en de Nederlandse Basketball Bond is verplichte kost. Is het een idee om in Zaltbommel een dergelijk internationaal basketbaltoernooi te organiseren? “Ik spreek de taal en dat is een pré. In Italië was de organisatie uitstekend verzorgd. Wij zijn meer dan tevreden over het gehele plaatje. Er waren leuke dingen geregeld met alles erop en eraan! De deelnemende clubs kwamen uit de regio in een straal van 60 kilometer. Het spelniveau was gelijk aan dat van ons. Maar wat schrokken ze van de lengte van onze mannen! Misschien een voordeel voor ons? De clubs hebben daar een eigen zaal met een volwaardig basketbalveld op de vloer. Geen lijnen dus van andere sporten. Het is zeer zeker voor herhaling vatbaar. En natuurlijk zijn er ook leerpunten. De volgende keer nemen we een fysiotherapeut mee, dat scheelt misschien blessure gevallen. Speltechnisch hebben we er niet echt iets uitgehaald. De groep is al vrij lang bij elkaar en dan ken je elkaars ins en outs. Wel heb ik de bevestiging gekregen dat we met deze ploeg verder kunnen. Ik heb geen wanklanken gehoord en daarmee is de teambuilding geslaagd. Die spirit en onze clubsfeer hopen we vast te kunnen houden. Wie weet komen dan spelers van weleer terug op het oude honk en kunnen we doorpakken. Zo’n toernooi in Zaltbommel? Misschien is het iets voor als de nieuwe sporthal klaar is. Wij houden in ieder geval contact.

Het seizoen zit erop maar in september wordt er in De Ring - Zaltbommel én De Kreek in Kerkdriel wekelijks door Ardito Blue Rebels U20 getraind. Iedereen is welkom om naar deze 1e klasser uit het district van de NBB te komen kijken. Met goed spel, deze internationale ervaring en de teamgeest hopen zij komend seizoen, ook in de ranglijst, vooruit te gaan. “Het is echt ‘one team’. Als ze verliezen zingen ze nog ‘We are the champions’. Of ze allemaal blijven? Tot 1 mei kon er worden uitgeschreven. Ik heb nog niks gehoord en ga er van uit dat ze blijven!”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden