De Maestro's begeleiden komende weken om de beurt het orkest van OBK om zich voor te bereiden op de muzikale strijd van 21 juni. De maestro op de foto is Cornelis van Dalen
De Maestro's begeleiden komende weken om de beurt het orkest van OBK om zich voor te bereiden op de muzikale strijd van 21 juni. De maestro op de foto is Cornelis van Dalen (Foto: )

OBK Brakel 100 jaar

Oefening Baart Kunst uit Brakel werd opgericht op 20 mei 1919. Dit jaar vieren ze hun 100-jarig jubileum. Samen met voorzitter Herman van Veen spraken we over het jubileumjaar.

Door Marielle Pelle

BRAKEL - "Ook voor 1919 werd er in Brakel al muziek gemaakt", vertelt Herman van Veen. "Er was een muziekgezelschap, maar op 20 mei 1919 werd de muziekvereniging officieel opgericht."

En er wordt nog steeds muziek gemaakt in Brakel, inmiddels bijna 100 jaar. Dit muzikale eeuwfeest wordt het gehele jaar gevierd.

Eerste divisie

"Het is een mijlpaal voor een klein dorp", geeft Van Veen aan. Van Veen is al ruim 25 jaar voorzitter van de muziekvereniging en met passie en liefde vertelt hij over het orkest wat een speciaal plaatsje heeft in zijn hart.

"Het bijzondere aan OBK is", vertelt Van Veen, "dat we als muziekvereniging in een klein dorp al vanaf 1975 op het hoogste amateurniveau spelen. Hiervoor moeten we iedere 5 jaar op een landelijk concours spelen, waar je een eerste prijs moet halen om in de eerste divisie te mogen blijven spelen."

En met trots vult Van Veen aan: "Dit niveau weten we al meer dan 40 jaar vast te houden!"

Jubileumjaar

In januari trapte men het jubileumjaar af met een nieuwjaarsconcert. In juni staat er een bijzonder muzikaal weekend gepland om het eeuwfeest te vieren. Op de sportvelden van VV Brakel zal een groot muziekpodium komen en is er 3 dagen lang muziek en feest.

'Er is zelfs een jubilaris al 65 jaar muzikant'

"Een concert aan de Waal", zegt Van Veen lachend. Op donderdag 20 juni is er een receptie voor genodigde en jubilarissen van de muziekvereniging zullen gehuldigd worden. Veel leden zijn al vele jaren lid, er is zelfs een jubilaris die al 65 jaar muzikant is en nog steeds elke week meespeelt in het orkest.

Op vrijdag 21 juni start de avond met een pubquiz en aansluitend volgt het Maestro-concert. Op zaterdagavond 22 juni, vormt het orkest samen met vele andere muzikanten een samengestelde popband en is er een promconcert waar vele bekende nummers worden gespeeld.

In december is de afsluiting van het jubileumjaar. Samen met koor Haeel Immanoe verzorgen ze een galaconcert in de plaatselijke kerk.

Maestro

Een bijzonder onderdeel van het jubileumjaar is de muzikale strijd voor de Maestro van Brakel. Afgelopen weken werden de vier Maestro's bekend gemaakt die op 21 juni de strijd aangaan om de titel Maestro van Brakel te mogen dragen.

Met veel aandacht zijn de kandidaten geselecteerd, bestaande uit een team van twee vrouwen en twee mannen, die allemaal affiniteit hebben met Brakel. Toch zijn het vier uitlopende personen die hun best gaan doen, om de maat te slaan in Brakel.

Cornelis van Dalen, als echte Brakelse vooral bekend voor zijn rollen binnen de toneelvereniging, de plaatselijke bakker Christian van der Vegt, schooldirecteur Trijnie van Dijk en advocate Esther Vroegh zullen met elkaar de strijd aangaan. Maar komende 10 weken is er eerst een traject van scholing en training om volledig opgeleid te worden als Maestro.

"Het mooie van dit concert is", vertelt Van Veen, "dat we hiermee een ruim publiek benaderen en dat de rol van het publiek hier ook heel belangrijk is. Want een derde van de punten wordt bepaald door de jury, die bestaat uit oud-dirigenten, een derde door het orkest zelf en een derde door het publiek."

Onderdeel van het jubileumjaar is muzikale strijd voor de Maestro van Brakel

Dit beloofd een bijzondere en spannende strijd te worden dus. Komende maanden staan vooral in het kader van voorbereidingen en de maestro's opleiden, hiervoor is een strak schema opgesteld. Alleen de voorbereidingen zijn al genieten vertelt Van Veen. Maar met alle muzikanten kijken ze vooral uit naar het jubileumweekend in juni.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden