Frieda, of Ester, schijnt door ene Den Hollander, die werkzaam was op het gemeentehuis te Zaltbommel, met de trein vanuit Amsterdam naar het station van Zaltbommel te zijn gebracht.
Frieda, of Ester, schijnt door ene Den Hollander, die werkzaam was op het gemeentehuis te Zaltbommel, met de trein vanuit Amsterdam naar het station van Zaltbommel te zijn gebracht. (Foto: )

Tromp zoekt info over ondergedoken Frieda

Afgelopen weekend herdachten we op 4 mei de gevallenen in de Tweede Wereldoorlog en een dag later, op 5 mei, het feit dat Nederland van het Duitse juk werd bevrijd. Koos Tromp is op zoek naar informatie over een joods meisje dat tijdens de oorlog zat ondergedoken in Poederoijen.

POEDEROIJEN - Tijdens de oorlog heeft er een joods meisje in Poederoijen ondergedoken gezeten. Zij was ondergebracht in het huis van Hannes en Ditje Bok gelegen aan de Maasdijk tegenover de Veerdam. Het huidige huisnummer is 70. Dit meisje was afkomstig uit Amsterdam en is na de eerste razzia’s door de Duitsers in die plaats ondergebracht in Poederoijen. Zij schijnt door ene Den Hollander, die werkzaam was op het gemeentehuis te Zaltbommel, met de trein vanuit Amsterdam naar het station van Zaltbommel te zijn gebracht. Daar is ze opgevangen door Weinand Bok en per fiets naar Poederoijen vervoerd.

Ze kreeg de schuilnaam Frieda omdat niemand mocht weten dat het een joods meisje betrof. Haar echte voornaam was Ester. Als het meisje gevraagd werd wie zij was, moest zij van Hannes en Ditje vertellen dat zij een nichtje van de familie Bok was en uit Rotterdam kwam waar haar ouders een groentezaak hadden. En dat haar huis in Rotterdam was gebombardeerd en zij daarom voor langere tijd Frieda logeerde ome Hannes en tante Ditje Bok.

Jan Fuikschot

Al snel integreerde Frieda in het dorp en ging ook zondags gewoon mee naar de kerk. Ook bezocht zij de toenmalige openbare lagere school. Feit is dat zij de gehele oorlog bij de familie Bok verbleef. Jan Fuikschot uit Zuilichem, die connecties had met het verzet, bracht met enige regelmaat extra voedsel en kledingbonnen voor de verzorging van Frieda. Na de oorlog is zij door haar familie weer meegenomen naar Amsterdam en is later naar Amerika geëmigreerd. In 1985 is zij met haar twee dochters overgekomen voor de begrafenis van tante Ditje. Ze logeerde toen bij een neef of nicht, in het westen van het land

Meer informatie

Zo’n 74 jaar na de bevrijding is het niet zo makkelijk meer om alle feiten boven water te halen. Daarom hierbij de oproep om informatie over dit meisje, Hoe was haar volledige naam? Waar woonde ze in Amsterdam en waar is ze in Amerika gaan wonen? Wat was de mogelijke connectie met Poederoijen? En tot slot: zou ze nog leven? Alle informatie is welkom.

Wie informatie heeft kan contact opnemen met Koos Tromp, woonachtig aan de M. Van Rossumweg 31 in Poederoijen. Hij is te bereiken via telefoonnummer 0418-677134 of email trompenburg@zonnet.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden