Kunstenares Nanda van Alebeek werkt aan het prototype van de Grootste Kijkdoos van Nederland die vanaf 19 mei in Kerkdriel te bewonderen is.
Kunstenares Nanda van Alebeek werkt aan het prototype van de Grootste Kijkdoos van Nederland die vanaf 19 mei in Kerkdriel te bewonderen is. (Foto: )

Ouderwetse magie door 50 gaatjes

Materiaalkunstenares Nanda van Alebeek werkt aan de Grootste Kijkdoos van Nederland. Op 19 mei wordt deze met een feestelijk programma officieel geopend. Het kleurrijke object is dan tot 15 september, het einde van Cultuurfestival Bommelerwaard, te zien in de muziektent op het Mgr Zwijsenplein in Kerkdriel. "De kijkgaatjes komen op allerlei hoogtes, zodat iedereen zich kan verwonderen."

Door Loeki Bruinink

ZALTBOMMEL -  "Een kijkdoos moet magisch zijn. Spannend voor jong en oud." Nanda van Alebeek is zelf ook gek op verrassingen. Ze mag dan 70 jaar zijn, ze blijft ambitieus. Nu focust ze zich op de productie van De Grootste Kijkdoos van Nederland 2019. Maar direct na de opening zal haar tijd weer opgeslokt worden door andere exposities. Ze vindt het heerlijk, hoewel de spanning soms oploopt.

Nanda coördineert alle werkzaamheden vanuit haar huis in Zaltbommel. De woonruimte is werkplaats, atelier, keuken en slaapkamer in een. Elders in de stad neemt de Bruchemse creatieve vakwerker Ranko van Tricht de houten constructie van de kijkdoos voor zijn rekening: ruim 6 meter rondom en 3 meter hoog. Zelf legt ze de laatste hand aan het prototype. "Dat komt in Brasserie De Poorterij te staan, als verwijzing naar zijn grote broer in Kerkdriel." Ze moet nog veel regelen: een airbrusher, de bestelling van de juiste vijftig kijkgaatjes, iemand die de modellen schminkt voor het openingsprogramma, de oprijplaat voor gehandicapten, informatie op de website, beeldmateriaal voor de documentaire over het kunstwerk. Haar hoofd loopt soms om. Gelukkig staat vriendin en rechterhand Karin Runge haar bij. "Ik omring me graag met positieve mensen. Daar krijg ik energie en inspiratie van."

Wat in de kijkdoos te zien is, verklapt ze niet. "Het draait om natuur, muziek en energie. Ik geef mensen graag een smile; een goed gevoel van binnen. Met dit project wil ik tegenwicht bieden aan al het negatieve nieuws waarmee we dagelijks worden geconfronteerd. Aan al die schermpjes waarop we continu turen. De kijkdoos biedt ouderwets vermaak. Het is puur handwerk. Kunstenaar Rob Reis heeft het ontwerp gemaakt voor de vrolijke beschilderingen aan de buitenkant van de doos. Ik concentreer me op het binnenwerk." Dankzij bijdragen van Gemeente Maasdriel en een aantal sponsors kan ze het project uitvoeren. "Maar ik verdien er niets mee."

Ze verheugt zich op de opening, dat een waar spektakel moet worden. "De ontvangst zondag 19 mei om 10.00 uur in Kulturhus De Leyenstein start met een verrassende performance. Daarna volgen we, in kleurrijke optocht, de fluitist naar de muziektent. Daar vindt de openingshandeling plaats."

Haar dochter en kleinkind wonen in Kerkdriel. Ze woonde er zelf ook 17 jaar met plezier. "Dat maakt dit project zo speciaal voor mij. Ik hoop dat heel Nederland komt kijken. En dat ik daarmee Kerkdriel kleurrijk op de kaart zet."

www.degrootstekijkdoos2019.nl

Loeki Bruinink
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden