Na 24 uur wordt de winnaar van de Big Day bekend gemaakt, het winnende team ontvangt 'de Bommelerwoerd'.
Na 24 uur wordt de winnaar van de Big Day bekend gemaakt, het winnende team ontvangt 'de Bommelerwoerd'. (Foto: Marielle Pelle)

De kick van vogels spotten op Big Day

"Ik hoor een blauwborst!" Meteen gaan alle verrekijkers voor het gezicht, gericht op de plaats waar het geluid vandaan kwam. Afgelopen weekend gingen verschillende teams met vogelaars op pad voor de Big Day in de Bommelerwaard.

Door Marielle Pelle

REGIO - In de vroege zaterdagochtend mag ik een poosje meekijken door de kijkers van een team vogelaars, die meedoen aan de Big Day Bommelerwaard. Dit is een vogelwedstrijd waarin teams binnen 24 uur zoveel mogelijk vogelsoorten proberen te vinden in een bepaald gebied. Dit weekend is het op meerdere plaatsen in Nederland Big Day, maar in de Bommelerwaard is het voor het eerst dat de natuurwacht dit organiseert.

Ik ontmoet team 'Vleugellam' boven aan de dijk in de Brakelse boezem, enthousiast vertellen ze dat ze gisteravond al 56 vogelsoorten hebben gezien in de Kloosterwiel in Zaltbommel en in gebieden in Nederhemert en Bruchem. Maar komende uren hopen ze nog veel meer vogels waar te nemen op zicht of geluid. "Ik hoor een blauwborst!", zegt Mieke Tromp. Meteen worden alle verrekijkers aan het gezicht gezet, iedereen is stil en speurt geconcentreerd het gebied om zich heen af. Ja, hij wordt gesignaleerd boven in een top van een ruige wilg. Je voelt de adrenaline die deze kick geeft aan deze groep vogelaars. Coert van Altena richt zijn telescoopkijker op dit bijzondere kleurrijke vogeltje, wat de beleving wel heel dichtbij brengt.

Ik ben benieuwd wat nu die kick geeft als vogelaar. "Het is steeds een verrassing wat je tegenkomt", vertelt Mieke Tromp uit Zaltbommel, "elke dag loop ik over de stadswallen in Zaltbommel en elke dag zie ik weer iets anders."

Na 24 uur wordt de winnaar van de Big Day bekend gemaakt, het winnende team ontvangt 'de Bommelerwoerd'. Het team 'De Heggenmussen' signaleerde 117 soorten op zicht en geluid. In totaal werden 121 soorten in de regio waargenomen. Deze cijfers zullen ook teruggekoppeld worden aan de gemeente Zaltbommel en ingevoerd worden op waarneming.nl vertelt Cassandra van Altena, die organisator was van deze Big Day. "In het hele telgebied werden veel vogels gesignaleerd. Van de slechtvalk in Zaltbommel, tot de zeearend in het Munnikenland, en van de braamsluiper in Gameren tot de patrijs in Nederhemert-Zuid. Het Munnikenland was het meest vogelrijke gebied van de gemeente tijdens deze telling. En dat is bijzonder te noemen, omdat een groot deel van dit natuurgebied nog maar kortgeleden ontwikkeld is." Dat deze vogelaars genieten van de natuur is wel duidelijk. Ze vertellen enthousiast over de waarnemingen van de roerdomp, patrijs, boomvalk, blauwborst, kemphaan en ijsvogel. Maar met nog meer passie vertellen ze over de waarneming van de zeearend, deze werd vrijdagavond gezien in de Breemwaard en zaterdagochtend in het Munnikenland. En dan geeft het toch zeker een kick, dat deze bijzondere vogel, die de grootste roofvogel is van ons land en een spanwijdte kan hebben van 2,5 meter ook gesignaleerd wordt in de Bommelerwaard.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden