Een unieke belevenis: training krijgen van de bondscoach de meisjes van MHC Bommelerwaard maakten het mee! Foto: Gijs van Tuijl
Een unieke belevenis: training krijgen van de bondscoach de meisjes van MHC Bommelerwaard maakten het mee! Foto: Gijs van Tuijl (Foto: Gijs van Tuijl - Gameren)

Hockey leren van de beste

In de Bommelerwaard en Altena is de club in Zaltbommel nog steeds de enige hockeyvereniging. Ze heeft een prachtige locatie waar alles op en aan zit om de sport goed te kunnen beoefenen. Maar er is meer. Naast de reguliere trainingen en de wedstrijden worden ook regelmatig evenementen georganiseerd. Samen spelen en plezier beleven aan het sporten is een speerpunt. Toch zijn er ook ambities.

Door Jetty Duister

ZALTBOMMEL - Het zonnetje prikt fel, maar schijn bedriegt want het is gewoon koud. Desondanks staan de meisjes van C1 en C2 al te trappelen van ongeduld. Of is het een beetje spanning? Ze zijn namelijk in afwachting van de bondscoach van de Nederlandse hockeyvrouwen Allison Annan. Dat was vorige week dinsdag. Inmiddels weten we wat de verwachtingen waren, of die zijn waargemaakt en hoe geweldig het is geweest.

Clubspirit

Eduard Ter Doest is hoofd van de technische commissie. Hij vertelt over de doelstellingen van de vereniging en de impact van een bezoek van de bondscoach: "Ons uiteindelijke doel is om het trainingsniveau van de club in de totale breedte te verbeteren. Met de juiste aandacht en begeleiding voor iedereen moet dat kunnen. Het streven is om dat te doen met trainers die dicht bij ons staan. Eigen mensen heeft daarom de voorkeur. Dat past ook in de ons beeld van clubspirit. Plezier in het hockeyen staat natuurlijk bovenaan. Maar wel in combinatie met een prestatie." Het is duidelijk dat de beleidsmakers van de Zaltbommelse club het hockeyniveau in de Bommelerwaard naar een hoger plan willen brengen. Als dan één van de sponsors van MHC Bommelerwaard regelt dat de bondscoach een uurtje training komt geven, is dat wel heel fijn.

Fantastische kans

Lot Loudon en Mickey Cloosterman zijn respectievelijk aanvoerder van de C1 en de C2. Het team van Lot werd vorig seizoen kampioen in de 1e klasse en promoveerde naar de subtopklasse. Mickey en 'haar' meiden doen hun stinkende best in de 3e klasse. Voor beiden geldt dat ze er alles uit willen halen wat erin zit. Als teamcaptains hebben zij al een belangrijke taak en misschien hoort daar een interview geven wel bij. Na een ietwat onwennig begin, weten de meisjes precies aan te geven wat zo cool is aan de fantastische kans die ze zomaar in de schoot geworpen kregen. Lot en Mickey vonden het best spannend om met de bondscoach te oefenen. "Alyson Annan is een geweldige coach en het is een eer om te kunnen trainen met iemand die zo'n grote naam heeft. We zullen ons beste beentje voor zetten." Annan gaf een uurtje training aan ruim dertig meisjes. Vooraf hoopten Lot en Mickey op persoonlijke tips: "Hoe je harder kunt slaan bijvoorbeeld. Of misschien zijn er dingen die we vanuit andere gezichtspunten kunnen bekijken? Het is zo ie zo een bijzondere ervaring. En wie weet kunnen we op de foto met haar en een handtekening krijgen. Een beetje kriebels hebben we wel, maar dat is gezonde spanning."

Verwachtingen uitgekomen?

Lot mag als vertegenwoordiger van de meiden de feedback geven: "Het was een hele leuke en leerzame clinic. Echt een keer iets totaal anders in vergelijking met onze normale trainingen. Onze verwachting dat we er iets van op zouden kunnen steken en dat het een intensieve clinic zou worden, bleken te kloppen. We waren allemaal echt bloedje fanatiek en hebben het beste van onszelf laten zien. We kregen vooral tips over de cirkelbezetting. Wat doe je als je met z'n allen in de cirkel staat, waar ga je heen, wanneer haal je uit en dat soort dingen. Normaal doen we zo'n 5 tot 10 minuten over de ballen halen. Nu lagen ze in 30 seconden weer in de krat!" Dat biedt perspectief voor de toekomst. Het zou in ieder geval meer conditie, reguliere trainingstijd en minder drukte in de cirkel op kunnen leveren.

Meerwaarde gescoord?

Vooraf wist hoofd T.C. Ter Doest daar al een antwoord op. "We zijn een kleine club en als je deze kans aangeboden krijgt is dat fantastisch. Je probeert als bestuur iedereen te motiveren. Betrokkenheid bij het hockey en de club vinden we belangrijk. Deze clinic draagt bij aan die teambuilding. We hebben in overleg met het bestuur en de sponsoren gekozen voor de meisjes van C1 en C2 om deze avond mee te doen." Naar buiten toe kan een uurtje met de bondscoach ook goede PR zijn die past op het visitekaartje van MHC Bommelerwaard. En daar kan de hele vereniging dan weer iets aan hebben. Wat zijn de speerpunten voor het komende seizoen? "Minder externe inbreng. Door zelf meer te organiseren hopen we een nog grotere participatie en motivatie te bereiken. Dat heeft tijd nodig. Maar op hockeygebied is er nog veel te winnen. Het mooiste zou zijn: voor elke speler een passende training en dito team. Daarom moeten we werken aan de beschikbaarheid van gelijkwaardige teams." Zo'n bak aan spirit en aansporing van Alyson Annan draagt daar zeker aan bij. En Lot en Mickey? Die zullen de belevenis altijd onthouden, ongeacht of ze doorstomen naar een andere club of lekker in Zaltbommel blijven pushen. Hun favorieten volgen ze nu op de televisie. Lot is fan van Yibbi Jansen van Oranje Rood. Mickey bezoekt weleens thuiswedstrijden van HC Den Bosch. Zelf moeten de aanvoerders nog een paar competitiewedstrijden spelen. Kunnen ze MOP uit Vught, de 'vijand' uit Den Bosch en de eeuwige rivaal, de Vlijmense Hockey Club de les lezen na de tips van de bondscoach? De tijd zal het leren. De foto is er gekomen. Of dat ook het geval is met de handtekening vertelt het verhaal niet. Wil je meer informatie over hockeyen in de regio? Kijk dan op de website.

https://mhc-bommelerwaard.nl

Jetty Duister
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden