Liggen en kijken naar films die nog niet in de bioscoop te zien zijn. Het kan op 16 augustus tijdens Pluk de Nacht.
Liggen en kijken naar films die nog niet in de bioscoop te zien zijn. Het kan op 16 augustus tijdens Pluk de Nacht. (Foto: Sabrina Gaudio)

Cultuurfestival verbindt kunst, cultuur en natuur

Het programma van Cultuurfestival Bommelerwaard is bekend. Ook de kaartverkoop voor diverse activiteiten is gestart. Van 1 juni tot en met 14 september zijn er uiteenlopende activiteiten op het gebied van kunst, cultuur en natuur. Van een openluchtfilmvoorstelling tot een theaterwandeling en van een midzomernachtconcert tot een fototentoonstelling aan de Zandmeren.

Bommelerwaard - De opening is op 1 juni is met een verbindingsloop: hardlopers lopen vanuit de dorpen naar Zaltbommel en hijsen in de verschillende kernen de Cultuurfestivalvlag. Wie wil kan aansluiten. Op de markt in Zaltbommel is er een markt waar alle activiteiten zich presenteren, een dj en de aardbeiendag.

Eind veertiger jaren van de vorige eeuw is in Zaltbommel de eerste aardbeiendag van Nederland gehouden. Al had het in die jaren wel een andere insteek dan nu. Het heeft tussen 1997 en 2007 een tijdje stilgelegen, maar sinds 2008 is deze oude Zaltbommelse traditie gelukkig weer in ere hersteld en wordt het georganiseerd door TRIP Bommelerwaard.

Divers
Projectleider Rick Hooijberg: "We zijn heel blij met de grote diversiteit van het programma. We zijn er in geslaagd om, samen met heel veel mensen uit de Bommelerwaard, nieuwe initiatieven te ontwikkelen, bestaande activiteiten uit te breiden en reguliere activiteiten in beeld te brengen. Het is mooi om te zien hoe allerlei verenigingen, kunstenaars, musici en artiesten samen werken."

Veel activiteiten zijn gratis toegankelijk. Zo zijn er wandeltochten van Natuurwacht Bommelerwaard, is er een gratis fietsroute langs openbaar kunstbezit op te halen bij Trip, kunnen bezoekers bijdragen aan het creatieve proces van een kunstenaar bij Maison Publiek en zijn er weer tal van festivals als Music in the Backyard en Lekker aan de Waal met vrije toegang.

Kastelen en musea
Hooijberg: "Maar er is nog veel meer, dus iedereen moet vooral ook de site bekijken. Ook bij de kastelen en musea zijn er heel veel activiteiten. Die zijn dan vaak inbegrepen bij de toegangsprijs."

Cultuurfestival Bommelerwaard heeft als belangrijkste doelstelling verbinden. Het verbinden van kunst, cultuur en natuur, het verbinden van kunstenaars, musici, artiesten en verenigingen en het verbinden van mensen binnen en buiten de Bommelerwaard. Dat doet het festival door activiteiten op het gebied van kunst, cultuur en natuur te ontwikkelen en zichtbaar te maken.

Het complete overzicht van alle activiteiten is te vinden op de website van Cultuurfestival Bommelerwaard: www.cultuurfestivalbommelerwaard.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden