In de bibliotheek in Zaltbommel is op dinsdagmiddag een groep van zo'n 10 enthousiaste vrouwen bezig met het haken en breien van troostdekentjes.
In de bibliotheek in Zaltbommel is op dinsdagmiddag een groep van zo'n 10 enthousiaste vrouwen bezig met het haken en breien van troostdekentjes. (Foto: Marielle Pelle)

Warm en zacht voor wat troost

Elke dinsdagmiddag schuiven ze met elkaar aan tafel om te haken en te breien. Ik ontmoet handwerkclub 'Goed Gemaakt' in de openbare bibliotheek in Zaltbommel, met elkaar haken en breien ze troostdekentjes.

Door Marielle Pelle

ZALTBOMMEL - In de bibliotheek in Zaltbommel ontmoet ik op dinsdagmiddag een groep van zo'n 10 enthousiaste vrouwen. Terwijl de haak- en breinaalden tikken en door gaan met hun handwerk vertellen ze over hun bijzondere project.

"Als bibliotheek zijn we altijd op zoek naar sociale projecten", vertelt Carolien van Steenis van de bibliotheek. "In oktober 2018 begonnen we met haken van mutsjes voor het Oranjefonds. Toen dit project klaar was wilden we opzoek naar een nieuw sociaal en creatief project."

Troostdekentjes

Lettie Clarisse, een van de haaksters, ging op zoek naar een nieuw project en kwam er achter dat veel sociale projecten heel veel eisen hebben qua materiaal of producten en dit maakt het snel kostbaar, waardoor het laagdrempelige van de activiteit verloren gaat.

Toen vond ze informatie over de troostdekentjes, dit project sprak hen allemaal aan en sinds januari 2019 zetten ze met elkaar actief hun haak- en breinaalden in om troostdekentjes en knuffels te maken.

Kinderen

Terwijl Ans Heijnen zonder te kijken verder breit aan haar deken, vertelt ze: "We haken belangeloos dekentjes voor kinderen die ziek zijn, waar gezinsproblemen zijn, waar ouders ziek of overleden zijn. Op deze manier kunnen we wat troost brengen."

Met trots laten ze mooie kleurrijke dekens zien, die afgelopen periode zijn gemaakt. Een andere haakster laat ook een voorbeeld zien van een 'zorgenvriendje' zoals ze deze noemen. Een gehaakte knuffel, waarvan de mond een vakje heeft waarin de kinderen een briefje kunnen stoppen. Dit zorgenvriendje eet de zorgen op, of kan een opening zijn voor een gesprek naar aanleiding van het briefje.

Iedereen kan meedoen

De dames vertellen ondertussen verder dat iedereen welkom is om mee te haken op dinsdagmiddag in de bibliotheek. Ook als je nog niet kunt haken, ben je welkom want deze creatieve dames leren het je graag. Ook als je graag mee wil haken, maar dit thuis wil doen is dit geen probleem.

Je mag de dekens inleveren bij de bibliotheek. De informatie en afmetingen hiervoor staan op de website. Ook gehaakte vierkantjes van 15 bij 15 centimeter zijn van harte welkom. De dames in de bibliotheek maken er dan weer één mooie kleurrijke deken van.

Daarnaast is de werkgroep ook blij met donaties van restjes katoen of acryl om deze materialen weer in te kunnen zetten, voor een mooie troostdeken.

"Dit is de kracht van de openbare bibliotheek", vult Carolien aan. "We zijn laagdrempelig, hebben een maatschappelijk functie, iedereen mag aanschuiven."

Aan tafel ontmoet ik Saskia Smeenk, ze heeft net een breipen opgezet om aan een rood-wit vierkantje te beginnen. 'Ik brei rustig op mijn eigen tempo mee", vertelt Saskia. "Ik heb altijd veel gebreid, maar nu heb ik artrose in mijn handen en kan ik niet veel meer. Maar het is fijn om bij deze groep te zijn, er even thuis uit te zijn en rustig toch wat mee te breien voor een goed doel."

Gezellig

Terwijl de haaknaalden verder tikken, verzorgt een andere vrijwilliger voor een ieder koffie en thee. Ze heeft niets met haken vertelt ze, maar op deze manier kan ze zich toch inzetten en geniet ze ook van de gezellige en sociale ontmoeting op dinsdagmiddag.

Aan de andere kant van de tafel verbaas ik me over de creatieve en originele haakpatronen van Tonnie de Jongh uit Wijk en Aalburg. "Ik haak al vanaf vroeger af", vertelt ze. "12 jaar geleden kwam ik in de ziektewet en heb ik het haken weer actief opgepakt. Via een facebookgroep las ik over de troostdekentjes en zo ben ik aangehaakt bij deze groep. Bijna wekelijks maak ik een deken en als ik dan via de facebookgroep zie dat deze dekentjes op een goede plaats terecht komen, dan wordt ik er zelf warm van."

Goed doel

Ook Gonny Keijnemans uit Bruchem ontmoet ik aan deze ronde tafel in de bibliotheek. "Ik ben in december gestopt met werken en toen zag ik een oproepje van deze groep in de krant", vertelt ze enthousiast. "Ik zit nooit met mijn handen stil en dit is leuk om te doen en het is ook een heel gezellig groepje", vertrouwt ze me toe. "Ik vind het belangrijkste om zo ook voor een goed doel bezig te zijn. Dan thuis ben ik al weer opzoek naar nieuwe patroontjes, met nieuwe uitdagingen. Ik heb nu een mooi patroon gezien voor een hartjesdeken, als deze." Ze showt me een kleurrijk exemplaar. "Als ik deze klaar heb ga ik daar aan beginnen. Ik vind het heerlijk! Dit geeft zo veel voldoening!"

Een bezoeker van de bibliotheek staat vermakelijk toe te kijken. Op de vraag van de hakende dames, of ze ook aan wil schuiven, verteld de mevrouw met stralende en genietende ogen: "Ik ben zangdocent. Terwijl ik naar jullie sta te kijken, moet ik denken aan een liedje van Annie M.G. Smidt, 'laat ze breien'."

Als de bezoekster de bibliotheek weer verlaat wordt het liedje opgezocht en terwijl de dames vol enthousiasme door haken, klinkt de muziek:

Insteken, omslaan, doorhalen, af laten gaan

Als de mannen tussenbeien, eens gezellig gingen breien

Dan was t uit met die ellende, dan was 't nergens meer een bende

O, ze moesten eens weten, dat je alles kunt vergeten, als je lekker zit te breien

www.troostdekentje.nl

Audrey Tulkens
Meer berichten