De familie van Genderen met hun 12-jarige merrie Nadien en de nieuwste aanwinst: een hengstentweeling! De veulens Sam en Teun maken het heel goed!
De familie van Genderen met hun 12-jarige merrie Nadien en de nieuwste aanwinst: een hengstentweeling! De veulens Sam en Teun maken het heel goed! (Foto: Marielle Pelle)

Een wonder van de natuur

Een wonder van de natuur dat mag je het wel noemen. Merrie Nadien van de familie Van Genderen uit Gameren heeft een supergezonde tweeling ter wereld gebracht.

door Marielle Pelle

Gameren - De 12-jarige merrie Nadien loopt rustig in de weide achter het woonhuis van Patrick en Lotte van Genderen aan de Nieuwstraat in Gameren. Om haar heen dartelen de twee jonge hengstveulentjes Sam en Teun, die op 15 mei werden geboren. "We wisten dat onze merrie dragend was van een tweeling en besloten om af te wachten hoe dit zou gaan", vertelt eigenaresse Lotte van Genderen. "Meestal worden na een maand op zeven één of beide veulens verworpen omdat de placenta van een paard niet sterk genoeg is voor twee veulens." Maar af en toe gebeurt er een wonder en dat gebeurde in Gameren. Na een keurig voldragen zwangerschap van elf maanden werd de tweeling gezond geboren.

Zeldzaam
Het is uiterst zeldzaam dat een merrie een gezonde tweeling op de wereld zet. De kans op een tweelingdracht bij paarden is slechts anderhalf procent en de kans op de geboorte van een tweeling is zelfs maar een half procent. Veel paardenhouders durven het risico van een tweelingdracht ook niet te nemen, want het gaat bijna altijd mis.

Het risico op complicaties is erg groot. Bij de geboorte is het risico groot dat beide tegelijkertijd naar buiten worden geperst. Dan komen ze klem te zitten met alle gevaren van dien voor moeder en kroost. Meestal lost de natuur dit zelf op doordat één vruchtje eerder afkomt, want de baarmoeder van een paard is niet voorzien op een tweeling. De familie van Genderen wachtte zo in spanning, onder leiding van dierenartsenpraktijk Suylighem, de zwangerschap van hun paard Nadien af.

Lot uit de loterij
Terwijl de zonen Jelle en Mees met de hengstveulens knuffelen, vertellen Lotte en Patrick over hun Nadien. De 12-jarige merrie is een kruising. Moeder was een Tinker en van de vader weten ze het niet precies, maar die had Fries bloed. De kenmerken van een Tinker zijn sterk, lief en werkwillig en dat is Nadien absoluut. "Ze kwam door toeval op ons pad", vertelt Lotte. "Van kinds af aan ben ik met paarden bezig, maar toen ik trouwde en kinderen kreeg kwam dit op een lager pitje te staan. Drie jaar geleden kochten we deze woning en was er misschien weer plaats voor een eigen paard, maar we moesten eerst gaan verbouwen. Toen namen mensen contact met ons op en vertelde ons dat ze gehoord hadden dat wij weer wel een paard wilden. Zij hadden een gezinspaard, wat zeer mak was. Maar we waren er eigenlijk nog niet aan toe", lacht Lotte. "Toen we Nadien zagen, waren we verkocht en is ze bij ons komen wonen." Dochter Benthe vertelt dat pony Miesje bij Nadien hoorde en ook mee kwam. Miesje is Benthes pony waar ze op mag rijden. Maar momenteel zit ze met haar been in het gips, dus ponyrijden zit er even niet in.

"Nadien is echt een lot uit de loterij", vertelt Lotte glimmend als ze stralend naar de moeder met haar veulens kijkt. "We hebben haar aangespannen leren rijden, dus we kunnen met het hele gezin met haar op pad, ze is een echt gezinspaard!"

Moderne technologie
Met spanning werd de bevalling van Nadien afgewacht. In overleg met de dierenarts werd besloten om, in verband met de grote risico's van deze bevalling, de nieuwste moderne technologie in te zetten en een geboorte-alarm te plaatsen. Een geboorte-alarm bestaat uit een geboortemelder die een signaal afgeeft wanneer de geboorte van de veulens begint. De zender wordt op de linker schede van het paard geplaatst en op de rechterschede een magneet-lus. Op het moment dat de merrie start met de bevalling en de pootjesblaas komt, dan schiet de magneet-lus los van de zender en deze stuurt een signaal naar het netwerk. "Op dat moment ging bij ons midden in de nacht de telefoon", vertelt Lotte. "Samen zijn we naar buiten gegaan en hebben we de dierenarts ingelicht." De bevalling ging precies volgens het boekje. "De beide veulens waren al geboren voordat de dierenarts er was", vertelt Patrick. "We hadden alle scenario's bedacht, maar het ging zo soepel", zegt Lotte nog opgelucht.

Spannend avontuur
"De eerste uren waren pittig en met zorg, maar met geweldige hulp van de buurman", wijzen Patrick en Lotte naar de achterzijde, "zijn we het avontuur aangegaan." De eerste uren waren enorm spannend, met dekens en een warmtelamp moesten ze de veulens warm houden. "We hebben er alles aangedaan om ze er doorheen te slepen! Het kleine veulen Sam, waarvan we dachten dat die juist de meeste zorg nodig had, was juist de dapperste", wijst Lotte, terwijl hij nu door de weide dartelt. "Het was de iets forsere Teun die hulp nodig had. We hebben hem wat keren moeten helpen met opstaan."

Maar daar is nu niets meer van te zien. Terwijl we het span staan te aanschouwen en Teun enthousiast rondrent, schuift hij in zijn enthousiasme bijna onder het hek door. "Het gaat nu echt goed en we genieten hier met ons hele gezin van. Toen ze net geboren waren besefte ik me wel dat ik echt dankbaar was dat Nadien de volledige zwangerschap heeft uitgelopen. Want toen ik haar zag liggen in het stro besefte ik me dat de veulens het een paar weken eerder niet hadden gered. We begonnen aan een zwangerschap omdat we hier iets kleins wilde zien opgroeien," vertelt Lotte. "En dan zijn het er ineens twee!", lacht Patrick. "Samen met Mees, Jelle en Benthe gaan we dit avontuur aan!"

Meer berichten