Van links naar rechts: voorzitter Jacques Mombers, jubilarissen Elie Vervoorn, Ina Westerlaken en Gijs van Wijgerden.
Van links naar rechts: voorzitter Jacques Mombers, jubilarissen Elie Vervoorn, Ina Westerlaken en Gijs van Wijgerden. (Foto: Marielle Pelle)

Een halve eeuw eerste hulp verlenen

Al vijftig jaar zetten ze zich in om eerste hulp te verlenen, EHBO-vereniging afdeling Brakel - Poederoijen zette afgelopen week twee bijzondere leden in het zonnetje.

door Marielle Pelle

Brakel - "Eerste hulp bij ongevallen, die door leken geboden kan worden, in afwachting van professionele eerstehulpverleners", is de officiële definitie van EHBO, vertelt voorzitter Jacques Mombers. Maar deze definitie wil hij niet loslaten op de twee leden die vanavond in het zonnetje worden gezet. Ina Westerlaken en Elie Vervoorn zijn al ruim vijftig jaar EHBO'er, dus geen leken meer, maar inmiddels doorgewinterde professionals.

Voorbeeld voor de samenleving
Voorzitter Mombers spreekt Westerlaken en Vervoorn met positieve woorden toe en roemt hen voor hun jarenlange inzet bij allerlei evenementen, waar ze als EHBO'er vrijwillig aanwezig waren. "Jullie zijn een voorbeeld voor onze samenleving", zegt hij. Beide leden besloten om in 1966 hun EHBO-diploma te gaan halen. Toentertijd was dit een opleiding van twee jaar en daarna mocht je pas officieel lid worden. Wat maakt dat deze twee jubilarissen zich dus al meer dan 50 jaar inzetten voor eerste hulp.

Ook Gijs van Wijgerden, die 25 jaar lid is van de EHBO-vereniging, ontvangt een geschenk voor zijn jarenlange inzet. "Ik was 24 jaar toen ik begon", vertelt jubilaris Vervoorn. "Waarom ik lid werd weet ik eigenlijk niet meer. Ik weet nog wel dat ik de dienstplicht niet vervuld had en daarom opgeroepen werd voor de BB (burgerbescherming). En omdat ik lid was van de EHBO werd ik ook hier ingedeeld bij de geneeskundige dienst." Daarnaast is Vervoorn ook al ruim 40 jaar actief bij Rode Kruis, afdeling Zaltbommel, en ging hij ruim 20 jaar als vrijwilliger mee op de bootreizen van de Henri Dunant. In het dagelijks leven was hij eerst bakkersknecht en later ging hij in de bouw werken. "Een heel andere tak, maar in mijn vrije tijd was alles verweven met hulpverlening", vertelt Vervoorn. "Jaren geleden waren er problemen bij de ambulancedienst. In die tijd reed ik als vrijwilliger van het Rode Kruis ook chauffeursdiensten op de ambulance." En dat je altijd EHBO'er bent blijkt wel uit een verhaal dat Vervoorn vertelt: "Vanochtend heb ik als vrijwilliger van Tafeltje Dekje maaltijden weggebracht en ik zag dat er op straat een man achter zijn rollator was gevallen. Ook dat was weer een moment om eerst hulp te verlenen en daarna de maaltijden weg te brengen."

"Ik was 16 jaar toen ik lid werd", vertelt jubilaris Westerlaken. "Ik kwam net van school en wilde nog wel iets. De EHBO was een nuttige vereniging en het bracht je gezellige verenigingsavonden, waar je in die tijd nog wel naar op zoek was." Westerlaken was altijd lid in Brakel. Ze werkte bij Hak in Giessen en daar zat ze ook in het team van de bedrijfs-EHBO. Met dit team deden ze aan verschillende wedstrijden mee en daaraan bewaart ze nog steeds mooie herinneringen. "Bij deze bedrijfs-EHBO ontmoette ik ook Joost, inmiddels mijn man, met wie ik al vele jaren getrouwd ben", vertelt Westerlaken glimlachend. "Maar hij is altijd lid gebleven bij de EHBO-vereniging in Giessen-Rijswijk, waar hij al ruim 55 jaar lid is. Dus in ons gezin draaide altijd wel veel om de EHBO ook in de periode dat we een jong gezin hadden en een eigen onderneming." Westerlaken vertelt eerlijk dat ze in die jaren ook veel heeft zien veranderen. "De regeltjes veranderen steeds en als EHBO'er wordt dit niet altijd positief ervaren. Op sommige evenementen wil ik niet eens meer draaien, want we doen het toch niet goed." Ze vult aan: "Maar de saamhorigheid van de vereniging is altijd positief geweest!"

Beide jubilarissen en ook de voorzitter spreken uit dat nieuwe leden van harte welkom zijn om het EHBO-team te komen versterken.

Meer berichten