Aardbeienkoningin Sabine Vermeer opende zaterdag met haar aardbeienmeisjes voor het eerst het Cultuurfestival Bommelerwaard.
Aardbeienkoningin Sabine Vermeer opende zaterdag met haar aardbeienmeisjes voor het eerst het Cultuurfestival Bommelerwaard. (Foto: Marielle Pelle)

Zomerkoninkjes openen Cultuurfestival

Eind veertiger jaren werd in Zaltbommel de eerste Aardbeiendag van Nederland gehouden. Deze traditionele Aardbeiendag was zaterdag het decor van de opening van Cultuurfestival Bommelerwaard. De komende drie maanden speelt dit festival een rol in veel plaatsen in de Bommelerwaard.

door Marielle Pelle

Zaltbommel - Het is klokslag 11.00 uur als een zilverblauwe Volkswagen Beetle Cabrio de Markt op rijdt in Zaltbommel. Aardbeienkoningin Sabine Venner arriveert samen met haar twee aardbeienmeisjes op de Aardbeiendag. Op het podium wordt ze welkom geheten en ontvangt, uit handen van de juwelier, een collier met daaraan een aardbei.

Namens Cultuurfestival Bommelerwaard vertelt Hans de Wit dat het idee voor een cultuurfestival tien jaar geleden al is geboren. Vanaf 2016 is het serieus uitgewerkt en vandaag is met veel trots en dankbaarheid de opening van Cultuurfestival Bommelerwaard. "Ruim drie maanden zal de Bommelerwaard een podium zijn voor een cultuurfestival waarin we als Bommelerwaard zichtbaar maken, waar we trots op zijn", benadrukt De Wit. "Als Bommelerwaard zijn we met elkaar één grote stad waarin het woord 'verbinding' het grootste thema is. Met elkaar maken we daar één feest van." Uit handen van de aardbeienkoningin ontvangt De Wit de kastelentocht en de kunst-fiets-route om het thema 'verbinding' op ludieke wijze te symboliseren.

Op de markt is er voor de bezoekers gratis beschuit met aardbeien en serveren de medewerkers van In de Roos met een stralend gezicht een luxe aardbeienkoekje. Op de markt ontmoet ik Ineke van Heyenoort van de cultuurcommissie aardbeiendag. "Ik heb er enorm naar uitgekeken. En om dan vandaag met zoveel zon, de zomerkoninkjes uit te mogen delen, maakt het tot een groots vrolijk feest", vertelt Van Heyenoort. "Er is voor het eerst een samenwerking met het Cultuurfestival. Een mooie samenwerking waarin we ons aan de Bommelerwaard presenteren."

Aardbeienkoningin Sabine beweegt zich over de Markt en vertelt dat ze voor deze mooie rol gevraagd: "Ik vond het zo'n leuke uitdaging die normaal niet op je pad komt. Ik geniet er echt van!" Ze zat vanochtend om acht uur al bij de kapper voor een mooi kapsel en make-up, vertelt ze, en om half 10 was ze te gast in zorgcentrum De Wielewaal om aan de bewoners beschuitjes met aardbeien uit te delen. Al stralend beweegt Sabine zich met haar aardbeienrode jurk over de Markt en is ze het stralende middelpunt van de aarbeiendag.

Verbindingsloop

Rond hetzelfde tijdstip startte er op vijf plaatsen, in alle windrichtingen van de Bommelerwaard een hardloopgroep op weg naar de Markt in Zaltbommel. Als een spreekwoordelijk lint door de Bommelerwaard, want het themawoord voor Cultuurfestival Bommelerwaard 2019 is 'verbinding'.

Info over alle activiteiten vind je op cultuurfestivalbommelerwaard.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden