Eigenaren Gert en Isabella van Daalen van het familiebedrijf De Hazekamp zagen na een maand al een kwaliteitsverbetering; er waren meer scheuten, die bovendien veel mooier en zwaarder waren.
Eigenaren Gert en Isabella van Daalen van het familiebedrijf De Hazekamp zagen na een maand al een kwaliteitsverbetering; er waren meer scheuten, die bovendien veel mooier en zwaarder waren.

Bijdrage voor Kwekerij De Hazekamp

Kwekerij De Hazekamp uit Brakel heeft een bijdrage ontvangen uit het Regionaal Investeringsfonds van FruitDelta Rivierenland. Hiermee draagt FruitDelta Rivierenland bij aan de installatie van LED-belichting voor de Alstroemeria-teelt van De Hazekamp.

Brakel - De Alstroemeria, ook wel Incalelie genoemd, is een exotisch ogende bloem met gedraaide bladeren en felle kleuren. De investering in LED-belichting levert niet alleen bloemen op van hogere kwaliteit, maar ook een aanzienlijke energiebesparing van 40 procent, met grote voordelen voor zowel de bedrijfsefficiency als het milieu.

Kassen die zichzelf in het donker verraden door de oranje belichting zijn een bekend gezicht in het landschap. De kas van De Hazekamp oogt roze/paars, de kleur van de LED-verlichting. Het oranje licht is SON-T en die lampen vreten energie. De bloemen hebben 16 uur licht per dag nodig, wat met name in de winter een enorme aanslag is op de energierekening. Bovendien geven SON-T-lampen veel warmte af, wat niet altijd gewenst is. Naast minder warmte en maar liefst 40 procent minder stroomverbruik heeft LED nog meer voordelen ten opzichte van SON-T: het geeft meer licht, is dimbaar, kent geen opstarttijd en gaat maar liefst 50.000 uur mee. Vooral in de winter is veel licht erg belangrijk om de concurrentie met het buitenland aan te kunnen gaan. Dan leggen veel telers het af tegen Afrikaanse producenten.

De Hazekamp heeft een aanzienlijk deel van haar SON-T-lampen vervangen door LED-verlichting. Uniek aan deze installatie is dat dit de eerste is die zowel dimbaar als hijsbaar is voor belichting van bovenaf. Dit maakt het systeem nóg efficiënter. Het LED kan lager worden gehangen en daardoor meer licht op de plant zelf richten in plaats van ook op de looppaden. Het licht dringt zodoende beter door in het gewas, wat de kwaliteit ten goede komt. En door middel van de dimfunctie kunnen de planten automatisch op elk gewenst moment de juiste lichthoeveelheid krijgen.

Regionaal Investeringsfonds
Het Regionaal Investeringsfonds van FruitDelta Rivierenland, het samenwerkingsverband van overheid, ondernemers, overheid, onderzoek en ondernemende inwoners in Rivierenland, is er speciaal voor ondernemers en ondernemende inwoners. Innovatie is nodig om voorop te blijven lopen en toonaangevend te zijn. FruitDelta Rivierenland geeft innoverende bedrijven hiervoor een steuntje in de rug met een bijdrage.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden