De vijfjarige Zoë is rolstoelafhankelijk. De familie is een kroonkurkenactie begonnen om een rolstoelbus te kunnen kopen, zodat ze als gezin mobiel blijven.
De vijfjarige Zoë is rolstoelafhankelijk. De familie is een kroonkurkenactie begonnen om een rolstoelbus te kunnen kopen, zodat ze als gezin mobiel blijven. (Foto: Marielle Pelle)

Kroonkurken sparen voor 5-jarige Zoë

De 5-jarige Zoë Verweij is door epileptische chirurgie afhankelijk geworden van een rolstoel. Gemotiveerd en vol enthousiasme zetten haar ouders zich in om zelf een rolstoelbus bij elkaar te sparen. Ze doen enkel een beroep om de kroonkurken niet weg te gooien, maar om ze voor hen te bewaren en zo mee te sparen.

door Marielle Pelle

Aalst - "We hebben over deze actie lang nagedacht", vertelt moeder Stephanie, "we zijn enige tijd geleden verhuisd naar een aangepaste woning voor Zoë, de verhuizing en verbouwing, die veel kosten met zich meebracht, hebben we zelf bekostigt. Maar om als gezin mobiel te blijven, hebben we een rolstoelbus nodig en dat kunnen we niet zomaar bekostigen." Vader Erik legt uit dat de kosten voor aanschaf van zo'n bus 40.000 euro bedraagt. De aanpassingen zullen vanuit een zorgbudget betaald worden, maar de aanschaf van de bus, die aan verschillende eisen moet voldoen moeten ze zelf dragen. "Het sparen van kroonkurken vond ik een leuk idee", vertelt moeder. "Na lang overwegen zette ik vrijdag 31 mei de facebookpagina 'rolstoelbus voor Zoë' online. Aangezien ik 37 weken zwanger ben, dacht ik klein te beginnen met deze actie en in september de actie groter aan te pakken." Ze begint te lachen. "Maar sinds het bericht online staat, heeft onze telefoon niet stil gestaan. We hebben vrijdagnacht amper geslapen. De reacties komen vanuit Groningen tot Maastricht. Dagelijks komen mensen al doppen brengen en we krijgen toezeggingen voor hulp van ondernemers uit de regio." Ik ben verbaasd hoe ze dit als hoogzwangere moeder doet, terwijl Zoë ook 24-uurs zorg nodig heeft. "Ik leef nu op de adrenaline en ik doe dit voor haar", antwoordt ze terwijl ze met liefde naar Zoë wijst die naast haar aan tafel zit.

"We kwamen op het idee van kroonkurken inzamelen, omdat we niet onze hand op willen houden. We willen er zelf iets voor doen. We willen de doppen zelf inzamelen en inleveren bij een oud-ijzerhandelaar." Vader Erik vult aan: "Op deze manier is het te overzien, anders gooien mensen het weg. Het kost niets, maar kan ons wel helpen om als gezin samen mobiel te blijven." Erik rekent me even voor: 500 doppen weegt ongeveer 1 kilo. Er is in totaal 400.000 kilo aan doppen nodig.

Zoë
Naast me aan tafel zit een vrolijk meisje van net vijf jaar. Ze kijkt me met haar sprankelende oogjes aan en af en toe pakt ze de hand van haar moeder vast om een nieuw filmpje aan te zetten op haar tablet. Haar ouders vertellen open, maar vooral heel liefdevol, hoe ze in april 2014 een gezonde dochter kregen. Toen Zoë negen maanden oud was, kreeg ze een zware epileptische aanval. Daarna bleven de epileptische aanvallen maar komen. Toen ze anderhalf was, kwam ze in aanmerking voor een operatie. Dit hield wel in dat de hersenhelft die de aanvallen aanstuurde, werd uitgeschakeld. Men dacht dat Zoë daarna halfzijdig verlamd zou raken, maar wel verder zou kunnen gaan ontwikkelen. Helaas ontdekte ze later dat ze een zeldzame genafwijking heeft, waardoor dit niet mogelijk is. Ontroerd hoor ik het verhaal aan. Moeder kijkt me liefdevol aan en zegt: "Zoë heeft veel zorg nodig, maar na alles wat we afgelopen vijf jaar hebben meegemaakt, zijn we zo dankbaar dat ze bij ons is. Elke dag is een feestje. Want als Zoë geniet, genieten wij ook!"

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden