Woensdag hebben kinderen uit de hele regio meegedaan aan de voorrondes voor het NK knikkeren in Zaltbommel. De 16 winnaars plaatsen zich voor het NK knikkeren in Rhenen op 29 juni.
Woensdag hebben kinderen uit de hele regio meegedaan aan de voorrondes voor het NK knikkeren in Zaltbommel. De 16 winnaars plaatsen zich voor het NK knikkeren in Rhenen op 29 juni. (Foto: Marielle Pelle)

Knikkerende kinderen op Waalkade

Een nostalgisch beeld op de Waalkade in Zaltbommel woensdagmiddag. Daar waren 77 kinderen uit de regio aan het knikkeren, want allemaal wilden ze zich kwalificeren voor het Nederlands Kampioenschap knikkeren op 29 juni in Ouwehands Dierenpark in Rhenen.

door Marielle Pelle

Zaltbommel - Voordat de wedstrijd geopend is, kruipen er al kinderen op hun knieën over de steentjes van de Waalkade. Want allemaal willen ze oefenen met de échte wedstrijdknikkers op de kleurrijke wedstrijdbanen. Wethouder Kees Zondag kijkt vermakelijk toe en zegt: "Dit is toch prachtig! Vroeger zaten we allemaal buiten op de straat met onze knikkers." Het is voor het eerst dat Spel& in samenwerking met de gemeente Zaltbommel de voorrondes van het NK knikkeren naar Zaltbommel heeft gehaald. Coördinator Patricia de Geus: "Sinds we enkele weken geleden op de basisscholen knikkers hebben uitgedeeld, zien we ineens weer kinderen knikkeren op straat. Dat is ons doel; we willen het buitenspelen stimuleren!"

Om 14.00 uur opent wethouder Zondag samen met de 8-jarige Jannis Pelle uit Brakel officieel de voorrondes regio Zaltbommel. Terwijl alle kinderen toekijken, spelen ze een potje knikkeren en ondertussen worden de wedstrijdregels uitlegt. Als de tijd om is, is de winst van dit spel voor Jannis en schudt wethouder Zondag zijn stralende tegenspeler de hand en wenst hem veel succes in de echte voorrondes, die nu gaan starten.

Bij het knikkeren ontmoet ik de 10-jarige Sara Speijer uit Poederoijen. Samen met haar vriendin Madelief speelt ze mee. "Ik vond het wel leuk om mee te doen", vertelt Sara. "We hebben afgelopen week veel geoefend op schoolplein en in de straat achter ons, waar knikkerpotjes zijn. Vanmiddag is het wel gezellig, maar het spannendste is natuurlijk of het lukt om de knikker in het potje te krijgen." Ook de 6-jarige Floor Arendse uit Brakel is druk aan het knikkeren. "Ik doe dit omdat ik het leuk vind!", zegt ze kort en duidelijk. Nadat ze op school de uitnodiging kregen, was ze ervan overtuigt dat ze mee wilde doen, vertelt haar moeder Monique. "Maar we hadden geen knikkers en knikkerpotje. Gelukkig kreeg ze die al snel van oma, zodat ze kon oefenen." En dat lukt want Floor mag door naar de tweede ronde. Helaas speelt ze die niet uit, maar ze gaat na een gezellige middag wel stralend naar huis.

"Door het hele land, in veetien regio's, worden de voorrondes gespeeld", vertellen Jamie Schelling en Danielle Vos van House of Sports. Zij begeleiden het NK knikkeren. "We hebben elke week ergens een voorronde. Op 26 april zijn we in Oegstgeest begonnen en reizen zo het land door. Vandaag op deze schitterende locatie in Zaltbommel. Op zo'n mooi plekje hebben we nog nergens gestaan," aldus Schelling. Vos houdt de kinderen en de wedstrijdregels nauw in de gaten en zegt: "Ik had gewild dat dit er vroeger was, dan had ik zeker meegedaan!"

Er mogen 32 knikkeraars door naar de halve finale. De 16 winnaars van deze ronde plaatsen zich voor het NK knikkeren in Rhenen. Vol spanning wordt er gespeeld. Na speeltijd is er voor sommige kinderen gejuich en voor andere een teleurstellende blik, soms zelfs een traan. Maar er wordt verder gespeeld, want wie wordt Knikkerkoning of -koningin in Zaltbommel? Het wordt steeds stiller en spannender en dan is de eer voor de 10-jarige Joris van Tuijl uit Gameren. Stralend staat hij op het podium. "Ik heb vanmiddag alle wedstrijden gewonnen", vertelt hij vol trots. Nu door naar het NK!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden