Middeleeuwse bezoekers op Ammersoyen

Kasteel Ammersoyen, dat rond 1300 gebouwd werd, was tijdens het pinksterweekend weer even terug in middeleeuwse sferen. Tijdens de pinksterdagen logeerde Hertogin Maria D'Harcourt met haar hofhouding op het kasteel.

door Gijs Krist

Ammerzoden - Maria D'Harcourt was pas getrouwd met Reinoud IV van Gelre en hierdoor werd ze hertogin van Gelre. Ze is vooral bekend door het gebedenboek dat ze gemaakt heeft. Het wordt wel gezien als een van de belangrijkste kunstschatten uit het laat middeleeuws Gelre. In dit boek staat ze afgebeeld in een blauwe houppelande en deze was tijdens de pinksterdagen te zien in de trouwzaal van het kasteel.

In en om het kasteel was er van alles te beleven. Maria van Gelre kwam met haar hofhouding en kreeg huwelijkscadeaus aangeboden. Belangstellende konden de middeleeuwse bewoners van alles vragen over hun tijd. Er was een middeleeuwse markt en ambachten, valkeniers een middeleeuwse keuken, muziekgroep Datura en theater. Maar ook kijken hoe papier werd gemaakt, pijl en boog schieten, luisteren naar muziekgroep Datura, alles te weten komen over roofvogels bij de valkeniers en de kinderen konden het opnemen tegen de ridders. Kortom de Middeleeuwen herleefde weer even op Kasteel Ammersoyen.

Dit alles werd neergezet door Het Woud der Verwachting, een re-enactmentgroep bestaande uit ongeveer 80 vrijwilligers.

Op basis van uitgebreid onderzoek werden replica's van kleding gemaakt, zoals de blauwe houppelande die Maria van Gelre droeg toen ze arriveerde. Deze is later tentoongesteld in de trouwzaal van Kasteel Ammersoyen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden