3x3 basketbal is innovatief, dynamisch en van hoog niveau te zien in Zaltbommel. Een unieke belevenis.Foto: Nabor.nl fotografie
3x3 basketbal is innovatief, dynamisch en van hoog niveau te zien in Zaltbommel. Een unieke belevenis.Foto: Nabor.nl fotografie

Pro League 3x3 in Zaltbommel

Twaalf basketbalteams spelen komend weekend een Pro League-toernooi in Zaltbommel. Niet in een sporthal! De spelers zijn te gast bij ondernemer Paul Meijering en zijn entourage. Topsport in een bedrijfshal; dat bevestigt de oneliner dat business topsport is en vice versa wel heel erg. Is het de perfecte marketingtool of zit er meer achter? Voorzitter en medeoprichter van stichting 3X3 UNITES, een nieuwe vorm van basketbal, Mark Schuurman claimt dat laatste.

door Jetty Duister

Zaltbommel - Jesper Jobse, Schuurman en anderen zetten zich in om in Nederland basketbal in totaliteit het platform te bieden dat het nodig heeft. Zeker omdat 3X3 volgend jaar als nieuwe discipline is opgenomen in het olympisch programma van Tokyo. De Amsterdammers doen er alles aan om mogelijkheden uit te breiden en daarmee de kansen op Nederlandse medailles.

Leadershipsprogramma
Schuurman speelt niet, hij heeft de handen vol aan 3X3 UNITES en GUTS waar hij jonge atleten begeleidt die willen sporten en studeren in Amerika. Jobse is één van die kanshebbers als vice wereldkampioen. Dat lijkt 'oneerlijk' maar iedere speler die op de FIBA 3X3 World Ranking staat, kan in potentie deelnemen aan de Olympics. Directe plaatsing is mogelijk door de top 100 spelers van een land maximaal aantal punten te laten verdienen. Die punten kunnen ook verdiend worden in de Pro League. De stichting promoot en ontwikkelt de sport niet alleen met internationale partners als FIBA en ISA, maar ook de Nederlandse Basketbal Bond én anderen. En dan komt al gauw 'basketbaldier' en maatschappelijk betrokken mens Paul Meijering in beeld. Toen 3X3 olympisch werd, hadden de bonden geen plan! Hoe moet je dan zorgdragen voor de kans om deel te nemen? "Jesper en ik hebben elkaar ontmoet in 2014 bij het EK en WK. Wij zijn de zaken zelf gaan organiseren. Dat is ook gelijk de charme. Je bent op jezelf aangewezen, maar je kunt je eigen team vormen en toernooien spelen. Natuurlijk zijn er wel voorwaarden en andere spelregels. Ook is, in samenwerking met de NBB, het leadershipsprogramma ontwikkeld. Een opleiding tot 'leaders' met een officieel diploma. Eén van de doelstellingen is om jongeren te empoweren zich in te zetten voor de eigen wijk en omgeving. Daar willen we in Zaltbommel ook iets mee doen. Hoe en waarmee kan ik nog niet verklappen op dit moment."

Professioneel basketbal in bedrijfshal
Ronde vijf en zes van de PRO League vindt plaats op 15 en 16 juni in de Bommelerwaard. Twaalf mannenteams spelen in twee conferences. De totale prijzenpot? 50.000 dollar. Waarom dat dan? Schuurman wil even bij het begin beginnen: "Tijdens het WK van 18 tot en met 23 juni is de locatie van de laatste Pro League wedstrijd het Museumplein. De wedstrijden in de Maaspoort - Den Bosch zitten er net op. Een bedrijfshal vol 'stainless steel' lijkt een vreemde eend in de bijt. Voor ons is het dat niet. Wij kennen Paul als ondernemer, begaan met zijn personeel én de basketbalsport. Hij ondersteunde zijn dochter in haar basketbaldroom én het 'gewone' heren basketbalteam op weg naar het WK. Dat zou historisch zijn, want Nederland heeft zich nog nooit kunnen plaatsen voor een WK of de Spelen. Helaas ook nu niet. Mede door Meijerings ondersteuning werd Jobses 3X3 WK'19 droom werkelijkheid. Dat hij heel veel tijd en geld uit eigen zak geïnvesteerd heeft en daarmee tweede werd bij het WK, trok Paul over de streep om aan te haken als ondersteuner voor deze league en het Tokyo traject."

Van eigen straat naar wereldpodium
Goeie titel! Wie zijn die 12 'straat' teams dan? "De spelers maken deel uit van de top in Nederland. De captains vormen een team dat wordt getoetst door de organisator. Je moet echt wel kunnen ballen en de Nederlandse nationaliteit hebben. Met spelen verdien je punten voor een top 100 ranking. De ranglijst maakt deel uit van de selectie." Een paar verschillen met het reguliere basketbal? Er is maar één basket en géén coach. Je speelt drie tegen drie, tien minuten of 21 punten. De schotklok stopt al na 12 seconden en er zijn geen persoonlijke-, maar teamfouten. Door deze regels ligt de speelsnelheid veel hoger en is er minder ruimte nodig. Misschien spreekt 3X3 daardoor de 'fast & furious'-jeugd meer aan. "In de Pro League spelen twaalf teams in twee conferences (divisies) volgens het poolsysteem. Er is een halve finale en een finale. Het prijzengeld wordt beschikbaar gesteld door de NBB en hun partners. Dat is de norm die gesteld is door de internationale federatie om de Pro Leaque de hoogste punten toe te kennen. Wij zijn pioniers. Ik hoop niet dat het DNA van de sport verdwijnt door te veel regels en selectieprocedures. Dan worden we een soort merk: veel van hetzelfde zonder beleving. Paul en Jesper zijn mooie voorbeelden van hoe het zou kunnen en moeten blijven; technisch bekwaam, ervaren, ondernemend en altijd plaats voor een persoonlijke noot en de passie." Paralympiërs zijn er nog niet in het 3X3 en de vrouwenselectie loopt via andere toernooien. Het zou een goede ontwikkeling zijn als er vanuit het pleintjesbasketbal én het klassieke 5-tegen-5 talenten zich verder ontwikkelen om met 3X3 teams op weg te gaan naar Tokyo of volgende mondiale toernooien. Regionale talenten zitten er nog niet bij. Maar meedoen aan de clinic op 14 juni kan een eerste stap zijn. Tijdens de exclusieve 3X3 Skills Day & Tournament kunnen je de moves & tricks van de beste 'skills trainers' en pro players leren. Aansluitend wordt een 3X3 toernooitje gespeeld waar je mooie prijzen kunt winnen.

Mail naar info@3x3unites.com voor info en aanmelding. Wil je gewoon lekker gaan kijken? Bestel dan gratis tickets via paulmeijering.nl/nieuws.

Meer berichten