Een echte Bommelaar

... herinnert zich Hannes de Jong vast en zeker. Hannes verdiende de kost met het ophalen van oud ijzer en met het opbouwen van de marktkramen voor de Bommelse mert.

Bij beide werkzaamheden kreeg hij hulp van zijn vele zonen. Eén van die zonen is Tonnie de Jong. Ondanks weinig opleiding een vakman pur sang. Wat zijn ogen zien, maken zijn handen. En nu heeft Tonnie drie kinderen. Een dochter en een tweeling. Twee jongens. Eén van deze jongens heeft de genen van zijn vader geërfd. En meer. Deze zoon woont vlakbij het oude tunneltje. Ik ben er zeker van dat als u er langs loopt u gelijk weet, híer moet hij wonen.

Waarom? Omdat er voor zijn huis werkelijk schitterende bouwsels staan. Echte kunst met een grote 'K'. Figuren die gemaakt zijn van ijzeren voorwerpen. Aan elkaar gelast tot een wonderlijk geheel.

Bij firma Van Bruchem, de bekende oud ijzerhandel, staat sinds kort een megagrote ijzeren man alles in de gaten te houden. In de Waluwe heb ik een alien gespot. Beiden afkomstig van deze nieuwe kunstenaar. Het leuke is, elke keer als je kijkt zie je weer iets nieuws. Maar ja, zoals met alle kunst, over smaak valt niet te twisten.

Ik persoonlijk ben nu al fan van deze jonge De Jong. Ik weet ook niet of hij zichzelf als kunstenaar beschouwt, maar ik doe het zeker.

Alvast een gratis tip voor de organisatie van de Bommelse Kunst Route: Ga eens kijken en leg hem vast voor jullie volgende editie. En voor de vele Bommelaren die graag wandelen en genieten van hun rondje Bommel: Loop er ook eens langs.

Zijn werken zijn echt super, man.

Superman. Ook wel bekend als de man van staal.

Meer berichten