Willem (5) leest samen met Ap de With van de historische vereniging de gedenkplaat bij de grafstenen van zijn betovergrootouders.
Willem (5) leest samen met Ap de With van de historische vereniging de gedenkplaat bij de grafstenen van zijn betovergrootouders.

Brakelse koetsier krijgt monument

Het is belangrijk om te weten waar je vandaan komt. Veel mensen zijn op zoek naar hun eigen verleden, hele televisieseries worden eraan gewijd. Willem van den Heuvel (5 jaar) had maandag een speciale taak in zijn familiegeschiedenis.

door Marielle Pelle

Brakel - Maandagavond was er een bijzondere ontmoeting in de oude koetsierswoning in Brakel. Het voormalige koetsiershuis van Huis Brakel is het onderkomen van de historische vereniging 'De Vier Heerlijkheden', die de historie bewaart van de dorpen Brakel, Aalst, Poederoijen en Zuilichem. Die avond was er een ontmoeting met de historische vereniging, de dorpsraad en familie Van den Heuvel. Tijdens dit informeel samenzijn werd een gedenkplaatje onthult bij de grafstenen van Toon van den Heuvel en Regina Pruissen. Van den Heuvel woonde als koetsier van de familie Van Dam-Van Brakel, die eigenaar waren van het landgoed in Brakel, samen met zijn vrouw in de koetsierswoning. In verband met het ruimen van de graven op de algemene begraafplaats zouden deze stenen verdwijnen, vertelt de werkgroep. Het idee stond om deze stenen te bewaren, want, zo zegt een werkgroep lid: "Dan kunnen we de verhalen blijven vertellen."

Werkgroeplid Ap de With spreekt een woord van welkom aan familie Van den Heuvel. In het bijzonder aan de 5-jarige Willem van den Heuvel, de vijfde generatie sinds koetsier Van den Heuvel in Brakel kwam wonen. De With geeft aan dat veel kinderen alleen weten wie hun grootouders waren, maar verder niet. Voor deze kleuter zal dit straks wel bekend zijn, want: "Vanavond wordt iets vast gelegd, hun namen staan onuitwisbaar gegraveerd", aldus De With. De With vertelt dat met medewerking van de historische vereniging en de dorpsraad het mogelijk was om de grafstenen van deze oude koetsier te verplaatsen naar zijn oude woning.

Deze stenen vertellen iets over Toon van den Heuvel en over het dorp Brakel. Toon van den Heuvel werd in 1874 in Horssen geboren en kwam in 1903 naar Brakel en kwam als koetsier in dienst bij de familie Van Dam-Van Brakel. Later trouwde hij met Regina Pruissen en woonde in de koetsierswoning. In opdracht van dhr. Van Dam mocht hij zijn rijbewijs halen en toen Van Dam als eerste in Brakel een auto kocht, was Toon van den Heuvel chauffeur en daarmee erg bijzonder.

De 5-jarige Willem van den Heuvel mag, als achter-achterkleinkind, het gedenkplaatje onthullen wat samen met de grafstenen is geplaatst in de tuin naast de oude koetsierswoning.

Op het gedenkplaatje staat een QR-code, welke na het scannen direct de informatie geeft over deze geschiedenis. De familie Van den Heuvel kijkt trots toe. Vader Jan Willem zegt: "Dit is voor ons een mooie herkenning en voor onze kinderen mooi voor later." Willem: "Ik vond het wel leuk. Morgen ga ik het aan mijn juf vertellen." Als ik vraag wat hij precies aan de juf gaat vertellen, weet hij het eigenlijk niet. Hoe breng je als kleuter nu onder woorden wat een betovergrootvader is?

Meer berichten